Ejdrarna försvinner från skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Beståndet av ejder minskar kraftigt i Östersjön, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden. De tycks ha drabbats av samma bristsjukdomar som fiskarna, men orsaken är oklar.

I Stockholms skärgård har ejderhannarna blivit 50 procent färre sedan 2008, enligt Skärgårdsstiftelsens inventering. Och i Blekinge skärgård har 85 procent av 500 kläckta ejderungar dött, visar uppgifter från Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA.

?Storskaliga förändringar i ekosystemen som påverkar födan kan spela in, säger Peter Westman som är naturvårdschef på Världsnaturfonden WWF.

En orsak misstänks vara övergödningen som förändrar blåmusslorna på ett sätt som ejderungarna inte tål. Förändringarna medför sannolikt att det uppstår brist på b-vitaminet tiamin, något som i sin tur påverkar ungarnas överlevnad.

Världsnaturfonden och en rad andra organisationer kräver nu en närmare undersökning av orsakerna, som också påverkar andra fågelarter.

Ett exempel från Stockholms skärgård är Lygna norr om Svenska Högarna, där ejderbon har räknats unde 200 år.

-För tio år sedan fanns det närmare ettusen ejderbon här, men årets inventering har gett endast 30 ejderbon, säger Sten Söderlund, tillsynsman vid Skärgårdsstiftelsen.

I viss utsträckning kan tillbakagången ha naturliga orsaker, som t.ex. havsörnens återkomst på en del håll. Men det räcker inte för att förklara hela nedgången.

-Minskningen av antalet ejdrar är mycket oroande. Det är lite av en tillbakagång till antalen som fanns före 1980-talet. Men i vissa skärgårdsområden är den så snabb att det tyder på att något är allvarligt fel, säger Niklas Holmqvist, forskningskommunikatör vid Svenska Jägareförbundet.

Storskaliga förändringar i ekosystemen antas enligt SVA och Världsnaturfonden ha påverkat djurens föda.

-Vi vet att Östersjön inte mår bra och det här är mycket allvarligt. Man skulle ta ett samlat forskningsgrepp där man kopplar ihop biologer, toxikologer, biologer, ekologer och veterinärer. Det här är så komplext och mycket tyder på att flera faktorer ligger bakom, säger Torsten Mörner.

Rapport

Fakta om ejdern

Ejdern blir cirka 60 centimeter lång och är en av de största dykänderna.

Den trivs vid klippiga, steniga kuster, lever framför allt av blåmusslor och kan dyka mer än tio meter för att komma åt sin mat.

Det mjuka dun som ejderhonan plockar från bröst och buk för att fodra boet och täcka äggen samlas in i de nordiska länderna när ungarna lämnar boet och används som stoppning i kuddar och duntäcken.

Varje ejderbo ger upp till 20 gram dun. Dunets lätthet gör att det räcker med drygt 500 gram till ett duntäcke.

Den kraftiga minskningen av ejder ses bara i Östersjön, där blåmusslorna misstänks påverkade av bland annat övergödningen i vattnet. Längs Sveriges västkust mår ejdern förhållandevis bra.

Nationalencyklopedin, Statens Veterinärmedicinska Anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.