Ekonomen: ”Många kommer ha svårt att få ekonomin att gå ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste månaden steg inflationen med oväntat hög takt. När alltifrån el till matvaror blir dyrare påverkas hushållen – och 2022 riskerar det att märkas i många plånböcker, menar privatekonomen Arturo Arques.

– Väldigt många hushåll kommer få ökade kostnader under det här året.

För en barnfamilj i småhus kan bara boendet bli 1400 kronor dyrare i månaden 2022 jämfört med 2021. Kostnadsökningen beror främst på ökade uppvärmningskostnader och räntekostnader.

– Många kommer ha svårt att få ekonomin att gå ihop 2022, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna som räknat på hur ökad inflation kan påverka svenska hushåll.

Men det finns mycket man kan göra själv för att hålla nere kostnaderna.

– En viktig post är elpriserna, så se till att vara lite energismart: Sänk temperaturen inomhus och duscha inte så länge, tipsar Arturo Arques.

Två andra områden där man kan påverka mycket själv är mat och bränsle – till exempel kan man ställa bilen när det är möjligt och planera sina matinköp.

– Gör en inköpslista hemma och håll dig till den i affären. Detaljhandeln är väldigt duktig på att få oss att handla mer än vi behöver, säger Arturo Arques.

I videon ser du hur kostnaderna beräknas öka för tre olika hushåll – ensamstående i hyresrätt, par i bostadsrätt och barnfamilj i småhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.