Hör SVT:s ekonomikommentator om finansminister Magdalena Anderssons kommande rapport om läget för svensk ekonomi. Foto: Jonas Ekströmer/Fotograferna Holmberg/TT

Ekonomiexperten: ”Finns en oro för att det ska leda till en krasch”

Uppdaterad
Publicerad

Börsen går som tåget, både i Sverige och utomlands, men bakom framgångarna ligger stora statliga stödåtgärder. Nu finns en oro för hur det ska bli när stöden trappas ned, menar SVT:s ekonomiska kommentator.

Den svenska ekonomin ser förvånansvärt bra ut, menar Kristina Lagerström, SVT:s ekonomiska kommentator. Företagens vinster är höga och flera coronadrabbade branscher har återhämtat sig under sommaren.

– Det ser helt osannolikt bra ut för svensk ekonomi, säger Kristina Lagerström.

Pumpat in pengar

Men orsaken är, enligt Kristina Lagerström, att regeringar och centralbanker pumpat in pengar i ekonomin, genom olika sorters coronastöd och stödköp av obligationer.

– Stöden från regeringar och centralbanker måste trappas ner nu och man är rädd att det ska ske för fort och leda till en krasch – eller att det ska ske för långsamt, då ökar inflationen och räntorna går upp.

Hör Kristina Lagerström berätta om det ekonomiska läget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.