Elpriserna väntas stiga i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Låga nivåer i vattenmagasinen gör att landets elkunder får räkna med att elpriset stiger i vinter. Men i vår finns möjligheter till en nedgång. Det bedömer elleverantören Fortum.

Fortum tror inte att den väntade upp- gången blir så stor att kunder med rörligt elpris kan vinna särskilt mycket på att binda elpriset.

En normalkall vinter med normal eller god tillgång på snö ger förutsättning- ar för en prisnedgång nästa år från andra kvartalet och framåt. Just nu saknas vatten motsvarande produktionen vid sju Barsebäcksreaktorer.

Inget extremår

Det är den torra sommaren som fått nivåerna i vattenmagasinen att sjunka.

-Det är att torrår men inget extremt sådant, 1996 var torrare, säger Mats Persson på Fortum.

Oljepris nedåt

På plussidan för elkunderna inför vintern finns framför allt att priserna på utsläppsrätter ser ut att ha stabiliserats på en väsentligt lägre nivå jämfört med början på året. Dessutom har oljepriset sedan en tid varit på väg nedåt.

Prisuppgången i vinter väntas bli förhållandevis moderat, men Fortum höjer ett varningens finger. Blir det riktigt kallt kan priserna skena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.