En man som fick syn på Akilov följde efter honom och tipsade polisen. ”Den stora hjälten är mannen som körde efter och larmade”, säger polisen Emma. Foto: TT/Privat

Emma och Alex grep Rakhmat Akilov

Publicerad

För Emma och Alex, poliserna som grep Rakhmat Akilov, kändes det som ett rutinuppdrag när de åkte till Märsta för att kontrollera en person. Men i bakhuvudet var de medvetna om att det ”kunde vara den där terroristen”.
Emma berättar om gripandet för Aftonbladet.

Poliskollegorna Emma och Alex satt på kvällen den 7 april i Täby och väntade på ett möte om dådet på Drottninggatan när det gick ut ett larm på polisradion.

Tipsare följde efter Akilov

En ur allmänheten hade sett en man i Märsta som liknade den efterlyste mannen på bilden som polisen hade släppt tidigare under kvällen, skriver Aftonbladet som har pratat med Emma, 37.

De bestämmer sig för att åka på larmet. När Emma pratar i telefon med mannen som larmat berättar han hur han följt efter mannen med sin bil men att han inte vågade längre, utan har parkerat.

LÄS MER: Detta vet vi om attacken

”Tänkte: Han ska ner på backen”

Bara en patrull skickas, och strax före klockan åtta på kvällen ser poliserna en man som går vid sidan av vägen. Emma kliver ur bilen och Akilov vänder sig om. När de får ögonkontakt förstår hon att det är mannen de letar efter.

– Jag tänkte ”den här personen måste jag få kontroll på blixtsnabbt, han ska ner på backen bara”, säger hon till tidningen.

Hon får ner honom på marken, sätter handfängsel på honom och de visiterar honom. Efter tio minuter anländer fler patruller och den Nationella insatsstyrkan.

– Det var skönt att gripa honom, för allmänhetens och polisens, ja egentligen allas, skull. Men den stora hjälten är mannen som körde efter och larmade. Han borde få medalj. Så otroligt modigt gjort.

GRAFIK: Så gick dådet till

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter