Emma Svensson bestiger Rysslands högsta berg Elbrus. Foto: Privat

Emma ska bestiga Europas 49 högsta berg – på ett år

Uppdaterad
Publicerad

49 av Europas högsta berg – det ska frilansfotografen Emma Svensson bestiga på ett år. Lyckas hon blir hon första svensk med bravaden.- Jag har bara klättrat i ett år, jag vill visa att en vanlig människa kan göra det utan att vara proffs.

Under de senaste 15 åren har 34-åriga Emma Svensson jobbat som fotograf i en mansdominerad bransch, nu är det dags att ta steget in i nästa mansdominerade fält – denna gång som klättrare.

– Det här började som en spontan idé för att jag ville ha ett nytt spännande projekt där jag kunde utmana mig själv. Men jag har alltid jobbat för jämställdhet och banat vägen för kvinnor i min bransch så snabbt växte också tanken fram att jag ville ändra bilden kring att även vanliga kvinnor kan göra en sådan här sak. Jag är ingen äventyrare eller proffs och kommer inte bli det heller, säger Emma Svensson till SVT Nyheter.   

Idén är bara fyra veckor gammal och tog form när Emma Svensson besteg Rysslands högsta berg Elbrus i början av augusti. Varje europeiskt lands högsta berg ska bestigas på ett år – planen har börjat ta form och många datum spikats. Den 1 augusti 2018 ska alla topparna – plus tio ”bonusberg” som Emma Svensson kallar det, vara avklarade.

Emma Svensson på toppen av Elbrus. Foto: Privat

– Jag la till några, eftersom till exempel Danmarks högsta berg bara är en fjuttig kulle. Men Danmark har ju både Färöarna och Grönland så då tar jag de också.

För ett par veckor sedan besteg Emma Svensson Alpernas högsta berg, Mont Blanc, som hon beskriver som ”en fantastisk upplevelse”. Redan på tisdag i nästa vecka åker hon tillbaka till Alperna.

– Då ska jag göra ett gäng av de högsta bergen i Österike, Schweiz, Lichtenstein. Speciellt Liechtensteins högsta berg kommer säkert vara lite läskigt.

På vägen upp på Elbrus. Foto: Emma Svensson/Privat

Men än så länge har hon inte varit rädd, trots att vissa berg kan vara en rejält farlig utmaning. En del berg bestiger hon ensam, andra med sin assistent och de som är mer tekniskt svåra, tillsammans med en guide. Men hon har också efterlyst på sin sajt att vem som helst får höra av sig om de vill hänga med.

– Hittills har 20-30 personer hört av sig så en del berg kommer jag bestiga med människor jag aldrig har träffat förut. Det ska bli jätteroligt!

På toppen av Mont Blanc. Foto: Privat/Emma Svensson

Eftersom Emma Svensson är frilansare styr hon över sin egen tid, men det kommer bli ett digert schema att hinna med att jobba heltid och bestiga bergen. Ekonomin är ett annat problem som måste lösas – enligt kalkylen krävs en halv miljon kronor, pengar hon inte har i dag.

– Jag brukar vara bra på att lösa saker. Jag tänker fortsätta jobba och sälja mina bilder från resorna och annars får jag väl äta nudlar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.