Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

En anhållen för brott mot rikets säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen greps en person i Stockholmsområdet av Säkerhetspolisen, misstänkt för brott mot rikets säkerhet. Enligt åklagaren Hans-Jörgen Hanström på riksenheten för säkerhetsmål rör det sig inte om ett terroristbrott och det finns inget hot mot allmänheten.

Åklagaren Hans-Jörgen Hanström har valt att sekretessbelägga brottsrubriceringen tills vidare.

– Det jag valt att säga är att det är ett brott mot Sveriges säkerhet. Det är 19 kapitlet brottbalken, där finns ett 15-tal paragrafer att välja bland. Men det har ingenting med terroristbrott att göra. Det är ett specialavsnitt, säger Hanström till SVT Nyheter.

Enligt Hanström finns det inget hot som avser allmänheten, inget överhängande. Hur personen i fråga ställer sig till misstankarna vill han inte kommentera men säger att ”brottsforum är Stockholm”.

Vad är nästa steg i detta nu när personen har gripits och anhållits?

– Anhållandet och gripandet skedde i går. Sedan löper vanlig tid enligt rättegångsbalken. Tredje dagen efter gripandet kl 12 måste jag bestämma mig om jag ska lämna en häktningsframställan eller inte. Men vi är inte där nu. Frihetsberövandet kvarstår tills vidare.

Person som varit efterlyst

Personen, som anhölls, var sedan tidigare efterlyst. Det råder strikt sekretess kring bakgrunden och omständigheterna i fallet. Vad det ska ha rört sig om för tidigare brottslighet är Säkerhetspolisen förtegen om.

– Det är ingenting jag kan uttala mig om, säger Jasmina Sofic, pressekreterare på Säkerhetspolisen till SVT Nyheter.

Var brottet skulle ha ägt rum vill Sofic inte heller gå in på.

– Om det skulle vara så att det skulle vara specifika hot så skulle Säkerhetspolisen informera om det, säger Sofic.

Huruvida det är en person man haft span på eller om allmänheten lämnat in tips vill Säkerhetspolisen inte heller uttala sig om då det råder förundersökningssekretess.

Yppandeförbud för försvararen

Den misstänkta personens försvarare advokat Isak Åberg har belagts med yppandeförbud, efter beslut från åklagaren. Han kan därför inte kommentera utredningen eller hur hans klient ställer sig till misstankarna.

– Just nu kan jag inte säga så mycket alls, säger Isak Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.