En död och fyra skadade av gas

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna avled och fyra andra kvinnor skadades allvarligt men inte livshotande av koloxidförgiftning i natt i Härryda öster om Göteborg.

Enligt Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen i Västra Götaland, har ”någon form av fotogenkamin” stått och brunnit i lokalen under natten. En teori är att en buddhistisk ceremoni förbereddes.

De skadade kvinnorna är i 40-års- åldern. De fördes till Östra sjuk- huset där tryckkammare finns. Senare under dagen flyttades en av kvinnorna till Uddevalla sjukhus.

Krisgrupp på plats

Under förmiddagen kom ett 50-tal personer till platsen som ligger i ett industriområde i samhället Härryda. Många med asiatiskt ursprung. De skulle delta i den ceremoni som kvinnorna skulle förbereda. Nu blev det i stället ett sorgemöte.

Kommunens krisgrupp har kallats in och stödde de församlade.

En fotograf på plats beskriver lokalen som en stor plåtlada av korrigerad plåt med svart tak.

Eftersom den skulle härbärgera en buddhistisk ceremoni var golvet täckt med en mängd mattor.

Polisen inledde också under lördagen en förundersökning om vållande till annans död. Men någon särskild misstänkt finns inte i detta läge.

Mycket giftig gas

• Kolmonoxid, i dagligt tal koloxid, är en mycket giftig brännbar gas utan färg, lukt och smak. Den bildas vid ofullständig förbränning av kolhaltiga ämnen.

• Gasen är särskilt farlig eftersom den är färg- och luktlös. Gränsvärdet ligger vid 35 ppm per kubikmeter luft och förgiftningsrisk finns redan vid 200-500 ppm per kubikmeter. Giftigheten beror på att gasen binder cirka 250 gånger starkare än syre till de röda blodkropparnas hemoglobin, vilket blockerar syretransporten till kroppens vävnader.

• Vid lättare symptom uppträder yrsel, huvudvärk och illamående. Svårare förgiftning ger medvetslöshet, kramper, andnings- och cirkulationssvikt.

• Behandlingen består av tillförsel av syrgas, i allvarliga fall i tryckkammare.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.