En person har anhållits misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Misstänkt spion gripen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En person har anhållits misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande. Personen greps under ett möte i centrala Stockholm på tisdagskvällen.

”Det handlar om en person som misstänks ha värvats som agent av en rysk underrättelseofficer som arbetat under diplomatisk täckmantel i Sverige”, skriver Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen i pressmeddelandet.

Enligt Säpo har man arbetat med ärendet under en längre tid och bedrivit ett intensivt underrättelse- och utredningsarbete. Den misstänkta brottsligheten ska ha pågått sedan åtminstone 2017.

Inte koppling till annat ärende

– Det här gripandet har i nuläget ingen koppling till något annat pågående ärende eller utredning hos säkerhetspolisen, säger Säpos presschef Karl Melin till SVT Nyheter.

Är fler personer misstänkta i sammanhanget?

– I nuläget är det en person som är misstänkt, säger Karl Melin.

Högteknologisk industri

Personen som har anhållits arbetar inom svensk högteknologisk industri med uppgifter som är av intresse för främmande makts underrättelseverksamhet, skriver Säpo vidare i pressmeddelandet.

”Hoten mot Sverige är mer omfattande än på flera år, och den tekniska utvecklingen har gjort att statliga aktörers cyberinhämtning blivit mer avancerad. Samtidigt pågår också den traditionella personbaserade inhämtningen, att man värvar agenter. Kombinationen ger både bredd och djup i statliga aktörers inhämtning av hemlig information”, skriver Daniel Stenling.

Senast på fredag klockan 12.00 ska åklagare ta ställning till om den anhållne personen ska begäras häktad eller inte, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Man avböjer ytterligare kommentarer med hänvisning till sekretess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.