Transflaggan. En majoritet i riksdagen vill utreda frågan om att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, det visar en rundringning som Sveriges Radios Ekot gjort. Foto: TT

En majoritet i riksdagen vill utreda frågan om ett tredje juridiskt kön

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet i riksdagen vill utreda frågan om att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, det visar en rundringning som Sveriges Radios Ekot gjort. Det skulle bland annat innebära könsneutrala personnummer och ett juridiskt erkännande av icke-binära.

Det svenska rättsväsendet utgår i dag från två juridiska kön: man och kvinna. Men det finns personer som inte känner sig tillhöra något av dessa kön, icke-binära transpersoner.

Nu visar en rundringning som Ekot gjort att en majoritet av riksdagspartierna ställer sig bakom ett utredande av ett tredje juridiskt kön.

Detta skulle bland annat kunna innebära ett införande av könsneutrala personnummer, till skillnad från i dag då den näst sista siffran talar om vilket juridiskt kön du har – udda om du har ett manligt kön, jämnt om du har kvinnligt.

Tidigare utredning öppnade för frågan

I höstas tog demokratiminister Alice Bah Kunkhe (MP) emot en utredning som tittade på hur man kan stärka transpersoners ställning i samhället. Utredningen kom bland annat fram till att man bör utreda möjligheten till ett tredje juridiskt kön.

Utredningen är på remiss, men redan nu ställer sig alltså en majoritet av riksdagspartierna bakom en utredning av införandet av ett tredje kön.

Alliansen splittrad i frågan

Några av partierna som står bakom en utredning är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Alliansen är dock inte lika ense. Liberalerna och Centerpartiet är för en utredning, medan Kristdemokraterna och Moderaterna säger nej.

Sverigedemokraterna är inte helt emot en utredning, men vill i så fall att den ska fokusera på andra saker än bara frågan om ett juridiskt tredje kön.

– Framför allt en utredning av hur man ska definiera kön totalt sett, om man överhuvudtaget ska ha juridiskt kön, eller om man bara ska ha biologiska kön, säger Sverigedemokraternas talesperson Mikael Eskilandersson till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.