Mest går till fortbildning av lärarna, sade utbildningsminister Jan Björklund vid en pressträff på tisdagen.
Regeringen vidtar den ovanliga åtgärden att styra de pedagogiska metoderna genom att fortbildningen i stor utsträckning inriktas på katederundervisning.
300 miljoner nästa år
Till SVT säger Björklund att eleverna ofta sitter och räknar för sig själva utan att förstå vad de gör.
Av de 2,6 miljarderna går en del också till en förstärkning av basfärdigheterna att kunna läsa och skriva.
Enligt Björklund är Sverige det land i EU och OECD som har flest timmar med självstudier i matematik.
Av pengarna används ungefär en tredjedel, drygt 300 miljoner, under nästa år. Resten fördelas över mandatperioden, dvs fram till och med 2014.
-Matte är inte vilket ämne som helst. Det är ett grundläggande basämne som är helt avgörande för Sverige som industrination och för vårt välstånd, sade Jan Björklund.
”Nedvärdering av kompetensen”
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén välkomnar regeringens satsning på matematik.
-Det är oerhört viktigt med en satsning på kompetensutveckling av matematiken, som är den svenska skolans akilleshäl. Det är mycket välkommet, säger hon till nyhetsbyrån TT.
-Däremot är det anmärkningsvärt att ministern ger sig in i hur lärarna ska arbeta. Det är ett exempel på en nedvärdering av lärarnas kompetens, säger Eva-Lis Sirén.
S välkomnar
Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesman Mikael Damberg (S) välkomnar satsningen på matematikundervisningen.
-Jag tycker att det är bra om Skolverkets förslag till mattesatsning kanske kan genomföras, för vi har under längre tid sett sjunkande matematikresultat i svensk skola.
-Det är inte bara i ett ämne som de svenska resultaten har sjunkit. Det kommer behövas investeringar i flera ämnen och långsiktiga satsningar på Sveriges lärare, säger Damberg.
Däremot anser han att Björklund bör överlåta till lärarna att lägga upp hur undervisningen ska ske.
Kerstin Holm
kerstin.holm@svt.se
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
Fakta: Mattesatsning
Totalt satsar regeringen 2,6 miljarder kronor på förbättrade resultat i matematik. 1 miljard av dessa är nya pengar i höstens budget.
För 2012-2015 satsas 1,3 miljarder kronor på fortbildning av lärarna med fokus på hur de undervisar, fortbildning av lärare som saknar utbildning, vidareutbildning av lärare som saknar examen samt på forskarskolor för lärare som vill fördjupa sina kunskaper.
Resten av de 2,6 miljarderna går till utökad undervisningstid med 120 timmar från höstterminen 2013 samt till den särskilda satsningen i lågstadiet för att elever ska lära sig läsa, skriva och räkna.
Källa: Utbildningsdepartementet (TT)