En överlevande: Glöm oss inte

Uppdaterad
Publicerad

-De skrek och grät hela natten. Och de ropade ”glöm oss inte” på jiddisch, berättar Jakob Ringart, född i polska Lodz 1925, som överlevde dödslägret Auschwitz; sedan 1945 lever han i Sverige.

Jakob Ringart har svårt att fortsätta. Minnena av de judiska fångarnas rop de sista timmarna i livet, innan de skulle tvingas marschera till gaskammaren, är så starka.

Den nattliga dödsångest som hördes från baracken mitt emot på lägergatan i Auschwitz måste vara en av de värsta upplevelser en människa kan bära med sig.

Jakob Ringart har burit den i över 60 år.

-Det kan komma upp på nätterna, säger han, då han fortsätter att tala.

På bordet bredvid soffan i vardagsrummet i lägenheten på Kungsholmen i Stockholm ligger boken, vars manande titel är ropet från de dödsdömda judarna: Glöm oss inte.

Jakob Ringart var den drivande kraften bakom boken och minnesmonumentet i Stockholm. I dag är han hedersordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande i Sverige.

Trots plågande minnen är det självklart för Ringart att berätta om helvetet under nazismen. Antisemitism och nazism ska inte få en chans till.

Ja, det är så självklart att den nyblivne 80-åringen fortsätter att resa runt till skolor över hela Sverige.

I går, dagen före Förintelsens minnesdag och 60-årsdagen av Aschwitz befrielse, var han i Linköping. I morgon i Göteborg. I dag deltar han i minneshögtiden i Stockholm.

-Jag har ställt mig frågan i alla år: Varför överlevde just jag? Jag är inte religiös och tror inte på någon Guds vilja. Svaret jag har funnit äratt jag överlevde för att berätta.

Viljan att vittna stegrades när den ökände antisemiten Ahmed Rami i slutet av 1980-talet inledde sina sändningar i närradion. ´

Rami sände ut alla klassiska judefientliga stereotyper. Han hävdade också att Förintelsen aldrig ägt rum.

Rami dömdes 1990 till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

Två år senare bildade Jakob Ringart och andra överlevande sin förening.

För honom, och för de flesta av de 250.000 judarna, drygt en tredjedel av invånarna i Lodz i Polen, började nazisterna röja vägen mot ghettot och förintelselägren hösten 1939, någon månad efter det att Hitlers trupper marscherat in i staden.

För pojken Jakob blev fängelset den första anhalten, sedan han kastats ut från skolan.

På väg till en ny skola i andra ändan av staden måste han nämligen korsa den huvudgata som snabbt döpts om till Adolf Hitler-Strasse, några meters promenad som var belagd med dödsstraff för judar.

Men 14-årige Jakob kom undan med en månads fängelse.

Den 20 juli 1944, när Sovjetarmén närmade sig, anlände Jakob Ringart tillsammans med sina föräldrar och en moster i en godsvagn till Auschwitz.

När luckorna stängdes bakom dem på stationen i hemstaden hade tyskarna förespeglat dem en resa bort från svälten och nöden i ghettot till ett läger med mat och arbete i Tyskland.

-Genom springorna såg jag betongpelare med taggtråd och med starka lampor. Då förstod jag att detta inte kunde vara lägret i Tyskland. Vad det var hade jag ingen aning om. Men hjärtat krympte i kroppen.

En stund senare hade Jakob Ringart sett sina föräldrar för sista gången. Selektering kallade nazisterna det. Men det förstod han inte.

-När vi frågade fångar som varit där längre, var våra föräldrar var och när vi skulle få träffa dem pekade de på skorstenen och sa: ”De har farit till himlen”.

-Det trodde man ju inte på, säger Jakob Ringart.

-Men efter tre veckor trodde man. Då förstod man, därför att stanken som låg över hela nejden var stanken av bränt kött och bränt hår.

¨

-När jag skiljdes från min far visste jag ju inte att han skulle komma att dödas på det sättet. Jag kunde inte föreställa mig det. Jag kan knappt föreställa mig det i dag.

Den tyska rustningsindustrins akuta behov av slavarbetare förde Jakob Ringart ut ur Auschwitz.

Eftersom han i ghettot lärt sig mekanikeryrket fick han i oktober 1944 transport till tvångsarbete i en lastbilsfabrik i Braunschweig i norra Tyskland.

Befriad av amerikanerna den 2 maj 1945 kom Ringart till uppsamlingslägret i Bergen-Belsen, där det fanns en enhet från Svenska Röda Korset.

Den 20 juli 1945, exakt ett år efter ankomsten till Auschwitz, steg Jakob Ringart i land i Trelleborg.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.