– Det är lättare att rekrytera en till ”Henrik och Johan” än att faktiskt rekrytera den som har bäst kompetens, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright som ligger bakom rapporten. Foto: TT

Tre kvinnor bland 92 svenska riskkapitaltoppar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny granskning från stiftelsen Allbright är endast 3 av 92 partner i sammanlagt 18 riskkapitalbolag i Sverige kvinnor. ”Som det ser ut nu är bilden av riskbolagen att det är en stor machokultur där det är svårt för kvinnor att hitta sin plats,” säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.

Stiftelsen Allbright, som arbetar för jämställdhet i näringslivet, har granskat 18 riskkapitalbolag. Man har tittat på medarbetare på partnernivå i Sverige – det vill säga de personer som sitter högst upp i ledningen och har stort inflytande över investeringarna.

3 kvinnor – 89 män

Av de granskade bolagen är det bara tre som överhuvudtaget har kvinnliga partner. Tillsammans har bolagen totalt 92 partner och bland dem är bara tre kvinnor.

– Vi visste att den här branschen skulle vara urusel när det kommer till jämställdhet men att det skulle vara så här patetiska siffror hade jag inte kunnat föreställa mig, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.

Tung maktfaktor i samhället

Hela riskkapitalbranschen omsätter 300 miljarder kronor vilket motsvarar åtta procent av Sveriges BNP. Det gör den till en av samhällets absolut tyngsta maktsfärer.

Amanda Lundeteg menar att en homogen bransch tar likriktade beslut och vill därför öka trycket på bolagen.

– Det här är en bransch som har mycket inflytande och som också borde vara intresserade av att vara i framkant och befordra kvinnor. Men det tycks de inte vilja, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.

”Stor machokultur”

Amanda Lundeteg tycker att bolagen gör för fega rekryteringar och tror att man måste bli mer aktiv i att bjuda in kvinnor i branschen.

– Det är lättare att rekrytera en till ”Henrik och Johan” än att faktiskt rekrytera den som har bäst kompetens. Som det ser ut nu är bilden av riskbolagen att det är en stor machokultur där det är svårt för kvinnor att hitta sin plats.

Riskkapitalföreningens ordförande Elisabeth Thand Ringqvist är inte förvånad över siffrorna.

– Det är en väldigt manligt dominerad bransch och det är bra att det blir belyst.

Hon menar att det är svårt att sätta jämställdhetsmål när det handlar om att män eller kvinnor ska gå in och satsa stora summor pengar för att bli delägare (partner).

– Att det är en så stor manlig dominans beror på att rekryteringsbasen är väldigt smal. Man bör ha gått på handelshögskolan och läst finansiell ekonomi och sedan jobbat som managementkonsult eller investment banker i omkring tio år innan man börjar jobba på ett riskkapitalbolag.

För tio år sedan var nästan alla med ”rätt” bakgrund män. Hon tror dock att det sakta men säkert kommer bli lite mer jämställt i riskkapitalbranschen och räknar med att 20-25 procent kommer vara kvinnor om tio år.

Är det en machokultur?

– Jag vet inte riktigt vad Amanda Lundeteg menar, men om man ser på branschen utifrån är det en väldigt manlig struktur. Och det krävs att man jobbar väldigt mycket om är villig att ge allt för jobbet under intensiva skeden. Om det är macho eller inte får man avgöra själv.

Upplever du att det är en machokultur?

– Nej, jag upplever en tävlingsinriktad prestationskultur.

Är det ett problem för er att riskkapitalbranschen är så mansdominerad?

– För fem år sedan betraktades det inte som ett problem, men det har ändrats. Om mansdominansen riskerar skrämma bort duktiga kvinnor så är det ett problem, säger riskkapitalföreningens ordförande Elisabeth Thand Ringqvist.

Svenska riskkapitalbranschen jobbar numera aktivt mot Handelshögskolorna för att locka fler kvinnor till branschen.

Fakta: Riskkapitalbolag

Med riskkapitalbolag i den här studien menas de så kallade buyoutbolagen.

Deras affärsidé är ofta att köpa onoterade etablerade bolag med stabil vinst och därmed begränsad risk. Målet är att effektivisera och utveckla de köpta bolagen för att sedan några år senare sälja dem med vinst.

Fyra procent av landets löntagare jobbar i ett riskkapitalägt företag.

I toppen av dessa riskkapitalbolag jobbar så kallade partners – de som i mångt och mycket styr över hur affärerna ska utvecklas.

De som investerar i riskkapitalbolagens fonder är i huvudsak ofta mycket rika människor, pensionsjättar, statliga AP-fonder, banker och försäkringsbolag och ibland riskkapitalisterna själva.

Källa: Allbright/TT

Fakta: Bolagen

Litorina

Priveq Advisory

EQT

IK Investment Partners

Accent Equity Partners

CVC Capital Partners

FSN Capital Partners

Procuritas Partners

Axcel Management

Segulah Advisor

Adelis Advisory

NC Advisory

PAI Partners

Bridgepoint

CapMan

Ratos

Alder

Altor

Källa: Allbright

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.