– Skandal att man fattar ett beslut på så vaga grunder, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita, om de nya krogrestriktionerna. Foto: Amir Nabizadeh/TT/SVT

Få smittas i barmiljö – ändå införs nya restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning visar att det enbart är fem procent av de inrapporterade covidfallen som kan kopplas till restauranger, krogar och barer.

Igår meddelade regeringen att man vill förbjuda servering av alkohol efter klockan 22 och att serveringsställen måste stänga senast 22.30.

Frågan är om åtgärden verkligen har någon stor effekt på smittspridningen i landet.

SVT:s genomgång av smittskyddsenheternas rapporter till Folkhälsomyndigheten visar att smittskyddsenheterna har rapporterat in 16 utbrott med koppling till restauranger, krogar och barer sedan den 21a september.

117 inrapporterade fall

Totalt handlar det om 117 bekräftade fall. Det är drygt fem procent av alla fall som rapporterats ha skett i miljöer för allmänheten.

Antalet smittade kan dock vara fler än vad som har rapporterats in. Siffrorna bygger ju enbart på de uppgifter om utbrott som kommit till kännedom för regionernas smittskyddsenheter. Men det ger ändå en fingervisning om att smittspridningen hittills varit mycket liten i den svenska krogmiljön.  

Internationella erfarenheter visar att restauranger kan vara en miljö med omfattande smittspridning men det har man inte har sett i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog.

”Kvitto på att restaurangerna gör ett bra jobb”

Jag tycker att vi kan ta de få fallen som ett kvitto på att restaurangerna gör ett bra jobb för att följa de rekommendationer och det regelverk som finns på plats, säger Anders Tegnell.

Han menar att den stora smittspridningen sker i hemmen, på arbetsplatser och på privata fester.

Regeringens förslag om alkoholstopp och tidigare stängning har mötts av stark kritik från den blödande restaurangbranschen som ifrågasätter varför just krogarna pekas ut som smittspridare.

”Ett beslut på vaga grunder”

– Ja jag tycker att det är skandal att man fattar ett beslut på så vaga grunder. Och att det inte finns tydlig statistik som visar att det här skulle vara ett viktigt beslut för att minska smittspridningen, säger Jonas Siljhammar som är vd för branschorganisationen Visita.

Socialminister Lena Hallengren skriver i en kommentar till SVT att alkohol kan leda till att omdömet sviktar och att man börjar slarva med reglerna om att hålla avstånd.

På frågan om varför regeringen väljer att skärpa åtgärderna där det är mindre problem med smittspridningen svarar statsminister Stefan Löfven.

– Jag har aldrig sagt att det var huvudproblemet eller att det här är den stora bulken men det är en del av problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.