Infrastrukturminister Tomas Eneroth vill se åtgärder från Trafikverket och tågoperatörer för sommarens tågkaos. Foto: Lars Schröder/TT

Eneroth kallar till sig Trafikverket och tågoperatörerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter en sommar av tågkaos, förseningar och inställda avgångar kallar nu infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) till sig Trafikverket och tågoperatörerna. 

– Det är inte acceptabelt om inte Trafikverket i sin planering kan klara förutsättningarna eller att tågoperatörerna inte klarar personalförsörjningen, säger Tomas Eneroth till Sveriges Radio.

Infrastrukturministern Tomas Eneroth är inte nöjd med sommarens tågkaos. Han kräver nu åtgärder och en förklaring av de ansvariga aktörerna – Trafikverket och tågoperatörerna, rapporterar Sveriges Radio

– De ska redogöra för regeringen hur de ska lösa problemen så snabbt som möjligt.

Eneroth: Vi har gett resurser

Trafikverket hävdar att tågkaoset beror på många olika problem, bland annat har myndigheten ett flertal banarbeten som pågår under sommarmånaderna. Men de har även haft problem med en ny mjukvara för planering av avgångar. 

– Vi skjuter till mer resurser än någonsin till Trafikverket och vi har förbättrat förutsättningarna för tågoperatörerna.

C: Ansvaret ligger hos Eneroth och tågoperatörerna

Anders Åkesson (C), vice ordförande i riksdagens trafikutskott, är kritisk till hur man hanterat förseningarna. Han menar att ansvaret ligger både på Trafikverket och infrastrukturministern Tomas Eneroth.

– Man riskerar att knäcka en trend i vårt land där allt fler vill åka med tåg längre sträckor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.