Enklare och snabbare att bygga havsvindkraft i Danmark och Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraft till havs har av bland annat EU-kommissionen pekats ut som en central pusselbit för att klara den gröna energiomställningen. 

Men trots att Sverige har en kust som är både lång och blåsig har vi betydligt färre vindkraftverk till havs än Tyskland och Danmark.

Kriegers flak är en ekonomisk zon belägen i södra Östersjön cirka 30 kilometer söder om Trelleborg. Zonen delas mellan Sverige, Danmark och Tyskland. 

På den danska sidan av Kriegers flag ligger Danmarks största havsbaserade vindkraftpark, den öppnade september 2021. Vindkraftparken i den tyska delen öppnade redan 2015. 

Svenskägda Vattenfall ansökte om att anlägga en vindkraftpark på den svenska delen år 2004 men ansökan har överklagats i flera steg. I nuläget är vindkraftparken beräknad att öppna först 2028. 

– Vi vet redan i dag i och med den danska och tyska delen av Kriegers flak att det är en lämplig plats för havsbaserad vindkraft, säger Sandra Grauers Nilsson, vindkraftsansvarig på Vattenfall.

Större problem

Och det handlar inte enbart om Kriegers flak. Danmark har sju gånger mer vindkraft till havs än Sverige och Tyskland drygt 18, trots att Tysklands kust är kortare än Sveriges.

– Ett av hindren för en snabb utbyggnad är tillståndsprocesserna, vi behöver koordinera dem och de behöver förkortas avsevärt, säger Grauers Nilsson.

I Sverige är det upp till aktörerna själva att hitta en plats de tror kan vara lämpliga och sedan själva undersöka platsen och söka om tillstånd, något som tar lång tid.

– Vi ser att det finns jättemånga intressenter som tittar på områden nu, men det kommer dessvärre vara över tio år innan de här parkerna kan anläggas, säger Sara Fogelström, vindkraftforskare på Chalmers och föreståndare för Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum.

Regeringen: Tittar på att korta process

Både Tyskland och Danmark har en annan modell, en så kallad auktionsbaserad. Det går kortfattat ut på att man auktionerar ut rättigheten att exklusivt söka tillstånd på en specifik plats först efter att man kollat att platsen lämpar sig tekniskt för vindkraft, samt att inga andra intressen finns på den platsen.

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) skriver i ett skriftlig kommentar till SVT att regeringen just nu tittar på sätt att förkorta tillståndsprocessen för vindkraft till havs.

Så många turbiner till havs hade länderna 2020:

Tyskland (total kust: 2.389 km): 1 501 turbiner – kapacitet 7.689 MW (1,3 procent av den årliga förbrukningen 557,5 TWh)

Danmark (total kust: 7.314 km): 559 turbiner – kapacitet 1.703 MW (5,1 procent av den årliga förbrukningen 33,7 TWh (2019))

Sverige (total kust: 3.218 km): 80 turbiner – kapacitet 192 MW (0,1 procent av den årliga förbrukningen 134 TWh)

Källa: Wind Europe, SCB, Energistyrelsen, DeStatis

Kriegers flak:

Tyska Krigers flak: 80 turbiner, verksamma sedan 2015.

Danska Kriegers flak: 72 turbiner, verksamma sedan 2021.

Svenska krigers flak, 0 verksamma turbiner, ansökan behandlas för 128 turbiner.

Källa: Vattenfall, EnBW

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.