Transportstyrelsen har föreslagit nya föreskrifter som ska göra drönarflygning enklare. Foto: TT

Snart blir det enklare att flyga drönare

Uppdaterad
Publicerad

Reglerna för att använda drönare är för krångliga. Transportstyrelsen håller på med nya föreskrifter som ska göra det enklare både för privatpersoner och företag att använda drönare. Den nya föreskrifterna räknas kunna börja gälla i september i år.

Användandet av drönare eller obemannade luftfartyg är hårt reglerat i dagsläget. Det finns kontrollzoner kring flygplatser som gör det mycket svårt att använda en drönare trots att den inte alls påverkar eller hindrar flygtrafiken.

Tvingar luftrummet att stänga

Förutom kontrollzonerna så finns även ytterligare förbud som över kärnkraftverk, fängelser och militära områden.

Rémy Vesvre är projektledare vid Transportstyrelsen som tagit fram en rad nya förslag till föreskrifter. Förslagen är nu ute på remiss.

– Vi vill försöka minska antalet gånger som luftrummet stängs på grund av en olovlig drönare. Bromma och Arlanda och andra flygplatser har varit tvungna att stänga på grund av de regler vi har idag och trots att det inte var berättigat ur säkerhetssynpunkt säger Rémy Vesvre till SVT Nyheter.

50 meter upp i närhet till flygplats

Transportstyrelsen föreslår bland annat att man i utkanten av en så kallad kontrollzon ska få flyga upp till 50 meter utan tillstånd och upp till 10 meter om det är ett militärt område.

– Det kommer att innebära att man till exempel kan få använda drönare på sin egen tomt i en kontrollzon och filma sin egen studsmatta, något som är förbjudet idag. Det kommer att göra det mycket lättare för vanliga människor att använda drönare. Om drönaren väger över 7 kilo eller om man behöver flyga över 120 meter så kommer man i fortsättningen behöva begära tillstånd av Transportstyrelsen säger Rémi Vesvre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.