Investors vd Johan Forssell uttalar sig nu om mutmisstankarna mot Ericsson. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Ericssons största ägare om mutmisstankarna: ”Har nolltolerans”

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade Wallenbergägda börsbolaget Investor sin senaste kvartalsrapport. Efter rapporten kommenterade bolagets vd SVT:s avslöjande av korruptionsuppgifterna om telekombolaget Ericsson – där Investor är största ägare.

– Vi har nolltolerans för all form av bristande affärsetik, säger vd Johan Forssell.

För första gången sedan Ericssons korruptionsskandal, som Uppdrag granskning avslöjade i slutet av februari i år, har SVT kunnat ställa några frågor till en representant för Wallenbergssfären. Ericssons ledning har ännu inte velat svara på några frågor från SVT.

– Ur Investors synvinkel har vi förstås nolltolerans mot all form av bristande affärsetik. Vi har fullt förtroende för styrelsen och ledningen med att stärka de här delarna, säger Johan Forssell.

I samband med bolagsstämman fick styrelsen inte ansvarsfrihet men den valdes ändå om. Har pengarna varit viktigare än etiken med tanke på bolagets goda kassaflöde?

– Som sagt, vi har nolltolerans mot all form av bristande affärsetik.

Hur ser du på att Ericssons ledning legat så länge på den här rapporten utan att kommunicera den utåt?

– Jag ska inte kommentera deras informationsgivning. Jag kan bara konstatera att de själva har sagt att det finns begränsningar i vad de kan säga kopplade till de undersökningar som amerikanska justitiedepartementet låtit genomföra.

Men USA:s justitiedepartement har svarat att det inte finns någon munkavle på Ericsson, de är fria att kommunicera kring det här. Vad tänker du om det?

– När det gäller informationsgivning i Ericsson ska ni förstås ta det med Ericsson.

Har händelserna på något sätt påverkat vem som ska sitta i styrelsen?

– Även efter det här dök upp hade vi ett extra möte i nomineringskommittén där jag är ordförande och vi har en enig nomineringskommitté som föreslog den styrelse som nu sitter i Ericsson.

Finns det ledamöter som funderat på att hoppa av?

– Det ska jag inte uttala mig om, säger Johan Forssell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.