Följ med Plus och byggexperten hem till Mads och Madeliene Macmillers mögelskadade hus ute på den skånska landsbygden. Foto: SVT

Ersätts med tre miljoner för mögelhus

Uppdaterad
Publicerad

Familjen McMiller i Helsingborg köpte ett fuskbygge som visade sig vara fullt av mögel. Nu tvingas försäkringsbolaget betala 3,1 miljoner till familjen.

– Det känns fantastiskt! Vi går fortfarande omkring med en overklig känsla fastän det har gått en vecka sedan domen, säger Madeliene McMiller. 

Våren 2016 berättade Plus om familjen McMillers mögelfyllda hus i Allerum utan för Helsingborg. Bland annat lät Plus en oberoende byggexpert titta på huset, som menade att hela husgrunden behövde bytas ut och att risken fanns att huset inte gick att rädda.

LÄS MER: Drömhuset var fullt av mögel

Försäkringsaktiebolaget Bostadsgaranti (FABO), som för närvarande är i likvidation, ska enligt en dom i Stockholms tingsrätt betala 3,1 miljoner plus ränta till familjen McMiller. FABO ska också betala familjens rättegångskostnader på 375 000 kronor. 

– När tingsrätten ringde till oss för att meddela domen så skrek vi rakt ut. Sedan firade vi med att skåla i champagne, säger Madeliene McMiller. 

För familjen McMiller väntar nu minst ett halvår på andra sidan jordklotet. 

– Hela den här historien har varit fruktansvärt påfrestande för familjen. Nu ska vi ut på en lång resa till Australien för att ladda om batterierna. 

Mögelhuset rivet

Efter inslaget i Plus tvingades familjen McMiller att riva mögelhuset. De har sålt fastigheten och bor numera i Falsterbo.  

– Vi sålde fastigheten för vad marken var värd, minus rivningskostnaden, säger Madeliene McMiller. 

Huset hade en byggfelsförsäkring hos FABO som skulle täcka byggfel och dolda fel under de 10 första åren. Trots det vägrade FABO att ersätta familjen för skadorna, och ärendet gick till slut till tingsrätten. 

Tingsrätten anser att skadorna på huset omfattas av byggfelsförsäkringen. Tingsrättens anser också att rätt till ersättning föreligger trots att fel har vållats av fastighetens tidigare ägare, samt att rätten till försäkringsersättning inte har fallit bort på grund av felaktiga eller ofullständiga uppgifter eller ändrade förhållanden. 

Domen kan överklagas till hovrätten fram till den 29 mars. 

Enligt Madeliene McMiller så funderar familjen också på en stämning mot den tidigare husägaren, på grund av McMillers kostnader för dubbla boenden och extra besiktningar under de senaste åren. 

– Vi skrev ett reklamationsbrev till den förre ägaren, men personen ville att försäkringsbolaget skulle betala. Vi får se hur vi gör i den frågan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.