”Ett bra och konstruktivt besök”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt (M) är mycket nöjd med den amerikanske presidentens besök i Stockholm. I morse sammanfattade Bildt besöket i SVT:s Gomorron.

SVT: Vad gav mötet med Obama?

– Nästan alla möten har blivit lite längre än planerat, det säger någonting. Det har varit mycket bra möten. Vi har haft ett fantastiskt väder, men också ett fantastiskt klimat i de olika överläggningarna som varit. Vi har kommit fram till substantiella resultat, vi har publicerat två kommunikéer, som lägger grunden för framtida samarbete i en lång rad frågor framöver, säger Carl Bildt.

Barack Obama i Sverige 2013

Är det här en ny era i svensk-amerikanska relationer?

– Det är en historisk dag i de svensk-amerikanska relationerna. Vi har aldrig haft en amerikansk president här tidigare. Men det är också viktigt att USA tar ett ökat intresse i vår del av världen. Mötet med de nordiska ledarna igår kväll, mötet med de tre baltiska presidenterna förra fredagen. Så det är ingen tvekan om att vi är i en del av världen som ses som intressant, spännande och delvis också framgångsrik.

Samtalen om säkerhetspolitik, innebär det att Sverige knyts närmare NATO?

– Inte nödvändigtvis. Vi har ett bra och fungerande partnerskap med NATO, framförallt har vi en ökning av det nordiska säkerhetspolitiska samarbetet. Det är klart, vi diskuterar utmaningar som finns i världen, men någon formell förändring innebär det inte.

Tog ni upp några kontroversiella frågor?

– Ja, nästan alla frågor vi har diskuterat är väl på ett eller annat sätt kontroversiella. Frihandelsförhandlingarna är inte alls okontroversiella, vare sig i USA eller Europa, de kräver mycket starkt politiskt ledarskap för att få igenom.

– Klimatfrågorna är mycket kontroversiella framförallt i USA där det finns de som överhuvudtaget tvivlar på alltihopa och där har vi en stark anledning att stärka president Obama i det han försöker göra tillsammans med oss.

– Och går vi till Syrien och hela situationen i mellersta östern, är det genuint svårt. Vi står inför mycket svåra avvägningar och en svår situation där vi alla önskar att vi kunde göra mer, och där vi tillsammans söker vägar framåt för att försöka påverka det hemska som där sker.

Tog ni upp den amerikanska avlyssningen?

– Vi ska vara realistiska där. Även Sverige har en säkerhetstjänst, även Sverige har en underrättelsetjänst. Vi bygger vår säkerhet på att vi måste veta vad som händer i vår omvärld, där det finns onda krafter som vi måste skydda våra samhällen emot.

Tog ni upp Guantanamo?

– Han tycker samma sak som oss, problemet ligger på annat håll. Så det finns ingen anledning att spilla för mycket tid på det.

Blev det något av frihandelsavtalet, rent konkret?

– Det är en förhandling som sköts mellan USA och EU. Men Sverige har en pådrivande roll inom EU. Och det faktum att Obama kommer hit är ju ett erkännande av detta. Det gäller inte bara frihandeln, det gäller också en rad andra frågor där USA ser Sverige som en viktig aktör på den europeiska scenen. Låt oss vara realistiska, Sverige är ett litet land. Mycket handlar om samarbete i världen, mellan USA och Europa, för att vi ska kunna påverka handelsströmmar, klimatfrågor, förutsättningar för jobb, förutsättningar för fred.

Hur kommer ni följa upp mötena?

– Det är mycket att följa upp. De två kommunikéerna innehåller mycket konkreta saker. Mycket på klimatsidan, mycket på energisidan. En hel del på utvecklingssidan när det gäller samarbete för kraftförsörjning i Afrika, nya teknologier. Så det är ett rätt brett samarbetsprogram. Svenskt-amerikanskt och nordiskt-amerikanskt. Och så är det klart, relationen betyder mycket. Vi har öppna kanaler med Washington. Det är viktigt för Sverige.

Slutligen. Är Obama en trevlig kille?

– Ja, han är en trevlig kille. Han har varit väldigt avspänd, han har uppskattat Stockholm. Det har varit ett trivsamt , bra och konstruktivt besök, söger Carl Bildt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barack Obama i Sverige 2013

Mer i ämnet