SVT Nyheters ansvarige utgivare Charlotta Friborg. Foto: SVT

Ett gott betyg för SVT och Rapport under valrörelsen 2018

Uppdaterad
Publicerad

En ny forskningsrapport ger SVT ett gott betyg för valbevakningen hösten 2018. Under en valrörelse ställs stora krav på mediebevakningen – den behöver vara kvalificerad, initierad och balanserad. Den rapport som Institutet för Mediestudier nu kommit med tyder på att public service och SVT lever upp till många av de förväntningar vi ställt på oss själva.

I Medievalsundersökningen 2018, har 1 645 nyhetsartiklar och inslag från både morgon- och kvällstidningar samt etermedier granskats under valrörelsens sista fyra veckor. Från SVT är det programmet “Rapport” som granskats.

Detta är en enskild undersökning och slutsatserna ska inte övertolkas. De ger ändå en fingervisning om att vår bevakning legat i linje med vad vi strävat efter, en bevakning som fokuserar på vilken politik som partierna faktiskt vill föra och att låta den politiska debatten styra nyhetsvärderingen.

Inte politiska värderingar

Granskningen ger inget stöd för att bevakningen skulle styras av politiska värderingar hos medierna. Forskarna konstaterar att det i deras material saknas stöd för tesen att svenska medier var vänstervridna i fjolårets valrörelse.

Det visar sig att Alliansen fick en mer positiv bild i medierna totalt sett. Detta förklaras i studien med att Socialdemokraterna var regeringsparti och fick utstå mycket ansvarsutkrävande och reaktioner från övriga partier.

I SVT:s Rapport var det mer kritik som riktades mot Socialdemokraterna än mot Sverigedemokraterna. Kritiken som fördes fram kom huvudsakligen från andra politiska partier. SVT och Rapports bevakning sticker även ut genom att ha fokuserat mer på sakfrågor än de flesta andra medier.

Vi på redaktionen utvärderar löpande vårt eget arbete och arbetar för att hela tiden leva upp till vårt löfte att ge saklig, opartisk och relevant information till vår publik. Att även utomstående utvärderar vårt arbete ger viktiga insikter, både till oss och vår publik.

Här kan du läsa studien i sin helhet.

Charlotta Friborg

Programchef SVT Nyheter

Eva Landahl

Programchef SVT Nyheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet