Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé. Foto: TT

”Ett ordentligt misslyckande för polischefen”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens dystra statistik när det gäller uppklarade våldsbrott är ett svek mot brottsoffren. Det säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé.

Polisen klarade upp färre våldsbrott förra året. Det visar statistik som polisen i dag publicerar. Moderaternas rättspolitiska talesperson, Tomas Tobé, säger att utvecklingen är allvarlig.

– Det här är ett ordentligt misslyckande för polischefen och inte minst för regeringen. Vi får färre poliser och färre våldsbrott som klaras upp. Det är ett svek mot brottsoffren.

”Dags för Eliasson att ta ansvar”

Totalt sett så ökade de uppklarade brotten förra året. Narkotikabrott, skadegörelsebrott och trafikbrott är de områden där den största resultatförbättringen har skett.

Men det tycker inte Tomas Tobé ger någon anledning att jubla.

– Det är ju positivt att en del statistik vänder upp men det handlar ofta om den typ av brott som polisen själv kan påverka. När det gäller våldsbrott och sexualbrott finns förväntningar att resultatet måste vända.

Tomas Tobé menar att rikspolischefen haft sin chans att vända utvecklingen och misslyckats.

– Nu är det dags för både rikspolischef Dan Eliasson och justitieminister Morgan Johansson att ta ansvar för situationen.

Rikspolischefen i Agenda

Rikspolischef Dan Eliasson intervjuas i söndagens Agenda. Se programmet på söndag 21:15 i SVT2 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.