Donald Tusk. Foto: TT

EU föreslås stärka Bulgariens gräns

Uppdaterad
Publicerad

EU:s permanente ordförande Donald Tusk, som besöker statsminister Stefan Löfven under fredagen, vädjar till EU-länderna att hjälpa Bulgarien att stärka gränsskyddet mot Turkiet.

Tusk vill att det informella EU-toppmötet nästa vecka ska ge besked om att EU-ledarna kan ge medborgarna skydd.

– Vi måste visa att vi är medvetna om, fast beslutna och har förmågan att ta itu med de frågor som oroar mest, sade Tusk enligt ett pressmeddelande efter ett möte med den estniske premiärministern Taavi Röivas, på väg till Stockholm och Löfven.

#flykt

Därför, sade han, kommer han att uppmana de 27 EU-länderna på mötet nästa fredag i Bratislava att skicka utrustning och personal till Bulgarien för att stärka landets gräns mot Turkiet och hindra asylsökande och flyktingar att ta sig in i EU.

Säkra EU:s yttre gränser

– Aldrig mer kan vi tillåta att våra gränser översvämmas av vågor av irreguljära migranter som under 2015, säger Donald Tusk när han uttalar sig tillsammans med statsministern inför de bådas överläggning.

Han säger att EU i första hand måste ta itu med tre saker: okontrollerad migration, terrorism och rädsla och oro kopplade till globalisering. Men högst på agendan är att säkra EU:s yttre gränser.

– Det är en förutsättning för att få till stånd en gemensam asylpolitik i EU, säger Tusk och menar att ett första tecken vore om ett tillräckligt antal medlemsländer i Bratislava säger att de ställer upp med gränsvakter och utrustning för att hjälpa Bulgarien att bevaka landets gräns mot Turkiet och asylsökande och andra personer som vill in i EU.

Tusk är på en rundresa inför EU-toppmötet och i den ena huvudstaden efter den andra har han förklarat vad han vill att toppmötet ska handla om – skydd i vid mening. Skydd mot ”okontrollerad invandring”, terrorism, andra säkerhetshot och orättvisor som kan ha uppstått på grund av globaliseringen.

Mötet ska handla om EU:s framtid

Mötet kom till som en följd av Storbritanniens ja i folkomröstningen om att lämna EU, men sägs nu komma att handla mer om EU:s framtid och vad unionen bör satsa på för att återvinna förlorat förtroende bland medborgarna.

Som vid flera andra krislägen som uppstått i EU hävdar Tusk och de flesta andra EU-länder att unionen och dess ledare måste lyssna mer till medborgarna vilja och oro och visa att EU klarar av att ”leverera”.

Debatten om EU:s framtid den här gången ska ta avstamp i en diskussion utan slutsatser i Bratislava, fortsätta under höst och vinter med sikte på resultat vid ett möte i Rom i vår.

Den svenske statsministern har tidigare sagt, bland annat i samband med ett möte med den tyska förbundskanslern Angela Merkel nyligen, att han vill kunna visa medborgarna att unionen spelar en positiv roll i vardagen.

– Vi vill fokusera på jobb, säkerhet och trygghet och vad vi kan göra mer för det tillsammans i EU, sade Löfven då och underströk att han inte vill att EU tar på sig fler och nya uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet