EU kan förbjuda plastkassar

Uppdaterad
Publicerad

Varje EU-medborgare använder årligen omkring 500 plastkassar. Nu ber EU-kommissionen allmänheten om råd för att minska användandet av plastkassar. Är avgifter, skatter eller rent av ett förbud bäst?

-Vi tittar på alla alternativ, bland annat ett EU-omfattande förbud mot plastkassar, sade Janez Potocnik, EU-kommissionär med ansvar för miljöfrågor, när kampanjen presenterades i förra veckan.

EU:s miljöministrar diskuterade frågan om plastkassarnas miljöpåverkan i mars men det finns i dag ingen lagstiftning om detta på EU-nivå.

Vem som helst kan, fram till augusti, lämna synpunkter på kommissionens hemsida och åsikterna ska sedan vara ett bidrag när nya regler tas fram.

-För femtio år sedan visste man knappt vad en plastkasse var. Nu används de ett par minuter och sedan förorenar de vår miljö i tiotals år. Många har dock ändrat attityd och anser att en ändring måste komma till stånd. Vi behöver synpunkter från så många som möjligt, sade Janez Potocnik.

Axfood säljer över 100 miljoner kassar

I Sverige lanserade livsmedelsjätten Axfood AB tidigare i vår en ny plastkasse som är tillverkad av förnyelsebar råvara, så kallad grön polyeten där råvaran är sockerrör. Kassen ska först användas i Hemköps alla butiker men det troliga är att kassen kommer att lanseras i Axfoods övriga kedjor. Axfood säljer omkring 105 miljoner plastkassar varje år och tjänar 60-80 öre per kasse.

-Om kassarna är gratis då är det lätt hänt att folk tar för många kassar. Så var det ju i Sverige förut men sedan vi började ta betalt så gick det åt färre kassar. Vi anser att det är försvarbart att ta betalt för kassarna och att det är bättre att ha billigare mat, förklarar Ingmar Kroon som är presschef på Axfood AB.

Plastkassar förbjudna

Flera städer och länder runt om i världen har redan förbjudit icke nedbrytbara plastkassar. I Mexico City riskerar affärer, som ger sina kunder plastkassar, böter på upp till 660.000 kronor. Även i Frankrike och Italien finns liknande förbud.

Ett eventuellt förbud mot plastkassar ger Ingmar Kroon inte mycket för, speciellt inte i Sverige där merparten av kassarna hamnar i sopförbränningen och skapar ny energi. Det är värre i andra delar av Europa där soporna oftast hamnar på soptippar och där det tar lång tid för kassarna att brytas ner.

-Om EU vill förbjuda så bygger det på en situation som vi inte har i Sverige. Varför ska de bestämma om ett miljöproblem som vi inte har? Man kanske borde bestämma det här land för land i stället, avslutar Ingmar Kroon, presschef på Axfood AB.

Johan Lundin

johan.lundin@svt.se

Plast finns överallt

Cirka 250 miljarder plastartiklar med en vikt på 500 ton flyter omkring enbart i Medelhavet.

I Europa tillverkades, 2008, 3.4 miljoner ton plastkassar.

I Sverige förbrukas omkring 720 miljoner kassar varje år.

EU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.