Foto: TT

Expert: 15.000 äldre riskerar svälta ihjäl

Uppdaterad
Publicerad

Äldrevården i Sverige har så stora problem att liv är i fara. Det menar Yngve Gustafson, professor i geriatrik.

– Vi vet att mer än hälften av de gamla på svenska äldreboenden är undernärda. Det betyder att 15.000 personer i äldrevården svälter ihjäl.

Enligt Yngve Gustafson har det blivit lite bättre de senaste tio åren men problemet är fortfarande gigantiskt.

Val 2014

– Det är fortfarande väldigt, väldigt många människor som svälter i onödan, sade han när han gästade Gomorron Sverige på onsdagen.

Omkring 15.000 personer har så dåligt näringsintag att de riskerar att dö av det. Ett exempel är Georg Norberg som i kväll är med i programmet ”Sveriges bästa äldreboende – ett år senare”.

Nattfasta

– Han har en nattfasta på 16, 5 timmar. Det sätter ner hans immunförsvar. Han riskerar att drabbas av svåra livshotande infektioner. Trots att han tränar kommer han inte upp på benen, sade Yngve Gustafson.

Nattfastan, det vill säga tiden från måltiden på kvällen till frukosten, ska inte överstiga 11 timmar. Yngve Gustafson beskriver läget som att personalen ”lyfter sig i håret” men om nattfastan ska kunna kortas måste det finnas mer bemanning på kvällen och mer på morgonen.

– Då har man väldigt låg bemanning och då är det helt enkelt svårt att hinna ge de gamla mat.

Lyfter sig i håret

Personalbristen gör att alla gamla inte kan vara uppe så länge på kvällen. Man måste börja lägga dem tidigare.

Enligt Yngve Gustafson leder det till att Georg Norberg inte får någon mat mellan middagen klockan 17 och frukosten klockan 9 – alltså mycket längre än 11 timmar.

Uppgiften om att 15.000 gamla är allvarligt undernärda bygger på undersökningar av ett representativt urval av äldre personer på äldreboenden men även av personer som bor kvar hemma.

– Vi har gått hem till 832 personer på äldreboende och i hemmet, ett representativt urval av Sveriges befolkning. Då blir det ungefär 15.000 personer, säger Yngve Gustafson.   

Svårt att upptäcka

Det kan vara svårt att upptäcka undernäring. På Smedsbergets äldreboende i Lycksele, som kvällens program handlar om, missar man att Georg Norberg är undernärd. En orsak kan vara att han är lite överviktig.

–  Några av dem med allvarligast undernäring som jag träffade bland de 832 är inte magra. Det finns instrument för att upptäcka det här men för det krävs att man utbildat personalen, sade Yngve Gustafson.

Det handlar inte bara om att de gamlas nattfasta måste bli kortare. Det krävs också en inviduell bedömning av varje person.

Yngve Gustafson anser att man måste se över vilken mat som varje individ får. Vissa läkemedel gör att man har sämre förmåga att ta upp vissa näringsämnen och då krävs speciellt avpassad mat.

Chatt om äldreomsorgen

Programmet ”Sveriges bästa äldreboende – ett år senare” sänds i dag onsdag klockan 20.00 i SVT1. Efter programmet kan du chatta med professor Yngve Gustafson om läget i svensk äldreomsorg.

Mer om chatten här!

Om programmet

Har Smedsberget i Lycksele lyckats hålla i sitt förändringsarbete på väg mot att bli Sveriges bästa äldreboende? Ett år senare kommer experterna professor Yngve Gustafson och entreprenören Jane Lindell Ljunggren tillbaka för att se hur det står till.

Till programmets webbsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet