Ulf Kristersson (M) vidhöll i debatten att Sverige har elbrist – Stefan Löfven (S) nekade och menade att det finns överföringsproblem men inte elbrist. Foto: Fredrik Sandberg,TT / Magnus Hjalmarson Neideman, SvD, TT

Expert ger Löfven rätt i frågan om svensk elproduktion

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s partiledardebatt argumenterade Ulf Kristersson (M) att det i dag finns en brist på el i Sverige, medan Stefan Löfven (S) svarade att det snarare finns ett överskottet. Chalmersprofessorn Ola Carlson ger S-ledaren rätt. Cajsa Bartusch, forskare på Uppsala universitet, tycker det låter som att de båda partiledarna delvis talar om olika saker.

Cajsa Bartusch, forskare på Uppsala universitet, arbetar med elanvändares roll i omställningen till ett hållbart energisystem. Hon säger att de båda partiledaren delvis verkar tala om olika saker.

I debatten argumenterade Ulf Kristersson att det i dag finns en brist på el i Sverige. Stefan Löfven svarade att överskottet är jättestort men att kapaciteten i elöverföringen behöver bli bättre.

Energi är beteckningen för hur mycket elektricitet som produceras utslaget över tid, till exempel över ett år. Effekt handlar om hur mycket elektricitet det finns att tillgå vid en given tidpunkt. Cajsa Bartusch säger att Kristersson alltså verkar tala om effekt i produktionsledet, medan Löfven verkar tala om energi. När det kommer till kapaciteten i elöverföringen talar Löfven om effekt.

Cajsa Bartusch

– Skulle vi använt den energi vi producerar i Sverige jämt fördelat över tid så skulle det inte vara några problem. Det branschen upplever som ett problem är att överföringen i nätet inte alltid räcker till, säger hon.

Problem med effekt kan till exempel uppstå under kalla perioder. Cajsa Bartusch säger att vissa storstadsregioner redan idag, på grund av kapacitetsbrist i näten, har brist på effekt. Det gör i sin tur att samhällsutvecklingen kan stanna av.

– Man kan tvingas att tacka nej till verksamheter som vill etablera sig eller till att bygga nya bostäder, säger hon.

Forskare ger statsministern rätt

Ola Carlson är biträdande professor i förnybar elkraftproduktion, föreståndare för Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum och medlem i Energimyndighetens strategiska råd för vindkraft.

– Sverige använder 145 Twh (terawattimmar) el och producerar totalt 170 Twh. Resten exporterar vi till Finland bland annat, vilket passar bra då vårat grannland har byggt ett kärnkraftverk som än så länge är dubbel så dyrt och tar dubbelt så lång tid att bygga, säger Ola Carlson.

Ola Carlson Foto: Privat/TT

Han ser inga problem med att lägga ner kärnkraftverken, då mängden el som vind- och vattenkraftverk tillsammans producerar fyller tomhålen efter Ringhals 1 och 2 samt Barsebäck.

– Tittar man även på energimyndighetens strategiska arbeten med olika scenarion så innehåller dessa mycket vindkraft och ingen kärnkraft efter 2045. Det låter vettigt, säger Ola Carlson.

Efterlyser bättre styrning av elen

Statsministern får även rätt i att kapaciteten i överföringen av el behöver förbättras. Förutom att bygga ut kapaciteten i elnäten så måste även elkonsumenter bli bättre på att bruka elenergi mer effektivt genom att ha en bättre styrning av elen, menar Ola Carlson.

– I dag får elförbrukaren göra precis vad man vill och sen ska elproducenten producera precis vad konsumenten vill ha i ögonblicket. Det borde vara ett bättre samspel. Vi behöver inte ha elledningar som har kapacitet för alla dagar. Då går de på halvfart för det mesta och fullfart några dagar om året, säger Ola Carlson.

Kristersson: ”Saknas tillräcklig tillgång”

M-ledaren Ulf Kristersson sa under debatten att den stora frågan är att vi har brist på el, och att det drabbar företag som försöker etablera sig, expandera eller göra klimatinvesteringar. Både Löfven och Ola Carlson påpekar dock att vi har ett elöverskott i Sverige.

I ett skriftligt svar till SVT Nyheter håller Ulf Kristersson fast vid att företag begränsas av elbrist där de verkar. Tidigare sa han att det berodde på att det ”inte finns el så det räcker”, medan han nu skriver att det saknas tillräcklig tillgång till el:

”Det är helt uppenbart att det just nu i delar av Sverige saknas tillräcklig tillgång till el. Företag, inte minst i södra Sverige, har förhindrats att investera på grund av att det inte finns tillräckligt med el där de verkar. Det beror delvis på att det inte går att överföra tillräckligt med el från producent till konsument. Men det beror också på att lokal elproduktion nu stänger för att regeringen höjer skatten på kraftvärme. Nedläggningen av Ringhals 1 och 2 efter Barsebäck kommer dessutom ytterligare att försämra tillgången till el.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.