Expert ifrågasätter om V har stoppat marknadshyror

Publicerad

Ett av huvudbudskapen från Vänsterpartiets partikongress är att man har räddat landet från marknadshyror. Men just detta budskap ifrågasätts av expertis på området.

– Dagens hyror i nyproduktion ligger på marknadsnivå, säger Hans Lind som är professor i fastighetsekonomi.

Hans Lind har tidigare varit verksam på Kungliga tekniska högskolan, KTH, och är en av landets ledande experter på fastighets- och bostadsmarknaden. Han ifrågasätter bilden av att Vänsterpartiet genom att fälla regeringen i somras också lyckades stoppa införandet av marknadshyror.

Hög hyresnivå

Hans Linds huvudargument är att de hyror som i dag sätts i nyproduktion, även i förhandling med Hyresgästföreningen, ligger på en så hög nivå att de i princip är att betrakta som marknadshyror.

Exempelvis kostar en nyproducerad trea i Stockholms närförort cirka 13 000 kronor i månaden. Den höga nivån beror på ett system som kallas presumtionshyror, och som bygger på att byggherren ska få betalt för hur mycket det kostar att bygga, helt enkelt. Och det är dyrt, exempelvis för att marken ofta är dyr.

– Det vi har idag kallas presumtionshyror och det tycker inte jag heller är särskilt bra, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

SVT: De ligger ju på marknadsnivå?

 – Ja, när du bygger en lägenhet så är det en hög hyra, men år 15 så håller man nere hyran eftersom man har ett förhandlingssystem, säger Nooshi Dadgostar.

Efter en presumtionstid på 15 är det tänkt att hyressättningen ska falla in i den övriga hyresmarknaden. Men enligt Hans Lind kan man inte säga inte vara säker på vilken nivå den hyran kommer att landa på då.

Oense om spridningseffekten

Hyresgästföreningen har krokat arm med Vänsterpartiet i den här frågan. Argumentet är att marknadshyror i nyproduktion skulle innebära att all möjlighet till förhandling går förlorad, och att ett sådant införande skulle sprida sig och leda till marknadshyror i hela beståndet.

Hans Lind har själv förespråkat marknadshyror i delar av hyresbeståndet, och han menar att det inte är någon fara att marknadshyror sprider sig.

– Det finns ingenting som säger att marknadshyror kommer att sprida sig till hela beståndet. Det finns många länder med dubbla system med gamla regleringar i det gamla beståndet och nya regleringar i det nya systemet, säger Hans Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.