Foto: SVT

Experten om näthatsförslagen: ”Ingen universallösning”

Uppdaterad
Publicerad

De nya förslagen mot näthat kan göra att fler fälls. Det säger flera experter. Men de varnar också för att mer måste till för att komma åt hatet och kränkningarna.

Mycket av hatet och kränkningarna på nätet är redan olagliga. Men enligt utredaren kommer de nya förslagen leda till fler fällande domar genom att lagstiftningen blir modernare och lättare att tillämpa för polis och åklagare.

”Fler pusselbitar”

Daniel Westman, forskare i rättsinformatik, säger att förslagen som i dag presenterades, mycket väl kan leda till fler utredningar och fällande domar.

– Det här är en del. Men resursfrågan, utredningskompetens och sådana saker är egentligen minst lika viktig. Det handlar inte om en universallösning utan det är fler pusselbitar.

Det är en svår balans mellan yttrandefrihet och integritet, sade justitieminister Morgan Johansson om förslagen. Något som Daniel Westman håller med om.

– Risken är alltid när man begränsar yttrandefriheten är en ”chilling effect”, det vill säga att folk är försiktiga med att rapportera om saker som kanske skulle kunna vara befogat.

Tydlighet viktigt

Förslagen i utredningen håller till stora delar en bra balans bedömer han.

– Men det finns vissa bestämmelser som man måste titta noga på. Är det tillräckligt tydligt vad som är straffbart, det måste det vara för att inte yttrandefriheten ska begränsas.

Mattias Göthberg vid institutet för juridik och internet, som jobbar mot kränkningar på nätet, tror också att effekten kan bli att fler fälls.

– Jag tror och hoppas att effekten kan bli att man kan få in fler situationer som borde vara kriminaliserade. Sådant som vi i dag kanske uppfattar som kriminellt men som visar sig inte vara det. Jag tror att flera av de här förslagen kan göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.