Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, tycker inte att lagstiftningen borde ändras. Foto: SVT

Experten: Utökad nödvärnsrätt skulle legitimera ökat våld

Publicerad

Moderaterna vill se över lagstiftningen kring nödvärn och göra den mer generös, men nödvärnsrätten ger redan i dag den person som blir angripen ett starkt skydd och behöver inte förändras. Det säger straffrättsexperten Dennis Martinsson.

– Det kommer att ge spilleffekter även på andra situationer som man inte tänker sig. Det gör att samhället legitimerar en ökad våldsanvändning.

Moderaterna vill göra lagstiftningen kring nödvärn mer generös, speciellt för den som angrips oprovocerat. Man ska inte behöva utsätta sig för fara, eller vara rädd för att göra fel och själv dömas till fängelse när man försvarar sig mot ett angrepp, enligt partiet.

Moderaterna: Låt oskyldiga använda mer våld för att försvara sig 

Men Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, ser inget behov av att förändra lagstiftningen, som han anser är långtgående och omfattande. Den som befinner sig i en nödvärnssituation blir i dag iinte straffad om personen inte agerar “uppenbart oförsvarligt”. En formulering som gör att förhållandevis mycket våld får användas, enligt Martinsson.

– Domstolen ska vara påtagligt generösa mot den som befinner sig i en nödvärnssituation, säger han.

”Kräver eftertänksamhet”

Dennis Martinsson tycker att man ska vara försiktig med att förändra nödvärnsrätten.

– Man har redan i dag rätt att använda väldigt mycket våld om man befinner sig i en sådan situation att man har rätt till nödvärn, Om man utvidgar möjligheterna att använda nödvärn så är det svårt att konstruera nödvärnsrätten så att det bara träffar vissa fall. Det tror jag att man ska vara försiktig med, och det kräver en större eftertänksamhet och nogrannhet.

Ser inga stora förändringar

Enligt Dennis Martinsson ingår flera av punkterna i Moderaternas förslag redan i den nuvarande lagstiftningen.

– Moderaternas förslag på det stora hela innehåller inte några större förändringar jämfört med vad som gäller i dag, utan mycket av det som Moderaterna föreslår är helt i linje med hur domstolarna dömer i dag, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer