Experter: Behövs mer kunskap kring sex

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs mer kunskap om sex, menar sexualundervisare.

– Det behövs absolut sexförebilder, säger Robert Jacobsson som är sexolog.

På måndagen drog Prideveckan igång och vid Östermalms IP i Stockholm kan man under veckan få lära sig hur det kvinnliga underlivet ser ut och fungerar.

– Många unga tjejer behöver få kunskap kring fittan, det har varit extremt dåligt med det, säger Robert Jacobsson.

LÄS MER: ”Har jag för krulliga blygdläppar?”

”Behövs mer jobb” för att tjejer ska komma

Bara sex av tio tjejer kommer alltid eller oftast när de har sex med en kille, det visar en amerikansk studie gjord på över 50.000 personer.

LÄS MER: Kvinnor får inte orgasm lika ofta som män

Sexuella förebilder kan vara ett steg till större kunskaper kring hur man har bra sex – sex som är lika skönt för alla inblandade parter.

– Kanske inte individer som är förebilder, jag tänker mer på kunskapen. Det finns kulturella normer som vore bra att bryta, säger Renita Sörensdotter, forskare och sexualundervisare vid Uppsala universitet.

Lesbiskt sex ger fler orgasmer

Studien visar även att lesbiska kvinnor oftare får orgasm än heterosexuella kvinnor. Både sexologen Robert Jacobsson och sexualundervisaren Renita Sörensdotter menar att detta beror på att man i HBTQ-rörelsen pratar och praktiserar sex annorlunda än heterosexuella.

– Dels är penetrationsnormen inte lika stark, det är mycket mer fokus på klitorisstimulering. Man utökar sin reportoar, säger Robert Jacobsson.

– Vid heterosex finns ofta en väldigt för givet tagen bild: så här går sex till. Det finns en början, en mitt och ett slut, säger Renita Sörensdotter, sexualundervisare vid Uppsala universitet.

”Den ska in – annars är det inte färdigt”

Forskning visar att många män tycker om, och vill ha mer av annat än penetrationssex. Till exempel smek- eller oralsex. Men bilden av heterosexuellt sex, menar hon, är en annan.

TV: Sexologens tips för att uppnå orgasm

– Många tror och är fast i att ”penis ska in i slidan”. Det läggs mycket energi på det. Det är vanligt när man kollar på impotens hos män, att det är mycket press kring just det, säger hon.

”Ta sexualiteten på allvar”

Att förebilder behövs är de båda överens om. Däremot behöver det nödvändigtvis inte betyda en enda person som är en förebild – utan snarare om grupper eller normbrytanden som man kan inspireras av.

– Folk som vågar vara normkritiska och vågar ta sexualiteten på allvar. Det skrivs många tramsartiklar, vi behöver ta sexualiteten på allvar, säger Robert Jacobsson.

Tänk inte åt någon annan

Kommunikation är A och O när det kommer till sex, berättar Renita Sörensdotter. Hon tycker att man kan ta tips från personer som har sex på andra sätt än en själv, till exempel personer som är aktiva inom BDSM. Där menar hon att man pratar på ett annat sätt om sex, har en öppnare kommunikation och arbetar med att det är okej att säga nej.

– Gissa inte hur någon annan vill ha det. Börja med att sätta agendan för hur du har sex. Sexlivet är inget konstant – det är flytande, säger Renita Sörensdotter.

Sexualundervisarens tankar och tips

Ta inspiration från andra

Det finns många typer av sex och mycket inspiration att hämta. Att studien visar att homosexuella kvinnor kommer oftare beror på flera saker. Bland annat finns det en kultur av att säga vad man tycker om och inte och man kan säga ifrån på ett annat sätt än i många heterosexuella relationer.

Tänk: Folk gör mer än man tror

Våga testa, kommunicera och avbryta. Öva på att kommunicera om sex, säg vad du vill. Vad är dina gränser och vad vill du. Håll inte på att gissa vad den andra vill.

Om du läser något i en artikel eller bok som du skulle vilja testa, gör det.

Killar är också komplicerade

Det finns mycket skuldbeläggande kring sex, framför allt vad tjejer ska och inte ska prata om eller göra. Och det finns även mycket fördomar kring killars sexualitet. Man tänker sig att pojkar och män har en mindre komplicerad sexualitet, så är det inte.

Inget är konstant

Vi blir översköljda med kunskap om sexualitet. Det är mycket ”Gör si, gör så”. Man bör själv sätta agendan för hur man vill ha sitt sexliv och arbeta för att ändra normer. Sexlivet är inget konstant – det är flytande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.