Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Olsen: ”Kommer inte påverka smittspridningen på något sätt” Foto: TT/EPA

Experter sågar covidtest för kinesiska resenärer: ”Meningslöst”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens nya krav på negativa coronatest för kinesiska resenärer kommer inte att ha någon effekt på smittspridningen i Sverige. Det menar flera experter som SVT Nyheter har talat med.

– Testar man från Kina så måste man testa från alla länder, annars är det meningslöst, menar professor Björn Olsen.

De gränskontroller med covidtest som införs från och med den 7 januari är helt meningslösa. Det menar Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.  

Han förstår resonemanget att Kina skiljer sig från andra länder på så sätt att man just nu har ”en extrem smittspridning och lite data”, men menar att man ser liknande mönster också i andra länder.

– Vi testar överhuvud taget inte folk som kommer från delar av Afrika eller från andra delar av Europa eller rentav från USA. Varför är vi inte intresserade av dem? Det finns ingen logik bakom beslutet och det finns inga epidemiologiska skäl för det, säger Olsen. 

Kan bidra till höjd beredskap

Han får medhåll av Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, som inte heller ser att åtgärden har någon effekt.

– De varianter som sprids i Kina är samma som redan sprids i Sverige, säger Dillner som dock menar att det var en väl motiverad säkerhetsåtgärd när den infördes i december 2021.

Anders Björkman, professor i infektionsmedicin på Karolinska institutet, delar uppfattningen.

– Jag ser ingen effekt på smittspridningen men det kan vara en försiktighetsåtgärd eftersom vi inte vet exakt vad som sker i Kina, säger han

Folkhälsomyndigheten vet att testen inte kommer att påverka smittspridningen i Sverige. Avdelningschef Sara Byfors menar dock att det ändå kan finnas en poäng med att kräva negativt covidtest vid inresa från Kina.

Socialministern: Beslutet rör inte relationen till Kina

Socialminister Jakob Forssmed (KD) säger i en kommentar, via sin pressekreterare Simon Hoff:

”Beslutet om tillfälliga inreserestriktioner är inte motiverat utifrån relationen till Kina utan införs som en åtgärd för att fördröja en eventuell introduktion av nya virusvarianter och öka möjligheterna att vidta åtgärder.”

Hoff säger dock att åtgärden också är ”en konsekvens av att det råder osäkerhet om spridningen av covid-19 i Kina” samt brist på transparens och tillförlitliga data.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när socialminister Jakob Forssmed (KD) och Folkhälsomyndighetens Sara Byfors lämnar besked om de tillfälliga inreserestriktionerna från Kina. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.