Enligt en norsk rapport innehöll 21 av 93 analyserade kosttillskott dopningsmedel, droger eller ohälsosamma mängder koffein. Foto: Gorm Kallestad/TT / Janerik Henriksson/TT

Experter varnar för kosttillskott – kan innehålla dopningsmedel

Uppdaterad
Publicerad

Kosttillskotten marknadsförs som energigivande, muskelbyggande och fettförbrännande och säljs ofta på nätet eller i speciella butiker. Men vissa produkter innehåller dopningsmedel i sådan hög koncentration att de kan utgöra allvarliga hälsorisker, visar en norsk rapport.

Det är det norska Livsmedelsverket som, på uppdrag av organisationen Antidopning Norge, analyserat 93 så kallade högriskprodukter som säljs på nätsidor riktade mot norska konsumenter.

Organisationen ville kartlägga de risker som många konsumenter är omedvetna om. 

– Detta problem är med all sannolikhet lika stort i Sverige, kanske ännu större i och med att Sverige har ett av Europas mest liberala regelverk för försäljning av kosttillskott, säger Christine Helle, chef på Antidoping Sverige och medförfattare till den norska rapporten.  

Steroider i kostillskott  

I rapporten konstateras att 21 av de 93 analyserade tillskotten innehöll dopningsmedel, droger eller så mycket koffein att det inte kunde betraktas som hälsosamt. Där fanns anabola steroider och även aromatashämmare, en anabol substans som står med på dopningslistan som upprättats av Wada, World Anti Doping Agency.   

– Jag gjorde en snabbsökning  och på tio minuter hittade jag ett av kosttillskotten på en svensk sajt, säger Christine Helle   

Av de testade produkterna köptes dessutom 16 produkter från ett norskt företag vars sajt är registrerad i Sverige.   

Kommunernas ansvar  

Experter har länge varnat för hälsorisker när det gäller kosttillskott. Trots det är det bara tillverkare och återförsäljare som gör kontroller innan en vara släpps ut på marknaden. I Sverige räknas kosttillskotten som livsmedel, därför ligger ansvaret för tillsyn och kontroller på kommunerna.   

Dopningsexperten och professorn Arne Ljungkvist menar att kommunerna oftast inte har tillräcklig kompetens. Livsmedelsverket gör inga egna kontroller av kosttillskott utan ger Sveriges kommuner information om hur de ska agera för att kontrollera produkterna. Myndigheten har till exempel inte gjort någon undersökning av hur kosttillskottsmarknaden ser ut.   

– Ansvaret ligger på kommunal nivå och det är lite tokigt, de kan visserligen förbjuda produkter men kompetensen är inte tillräcklig för att ta ansvar för en sådan här stor uppgift. Vi har en dålig tillsyn av marknaden. Det går att producera kosttillskott utan någon kontroll alls, säger Arne Ljungkvist.   

“Kriminella söker ständigt nya vägar”   

Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) är ansvarig för livsmedelsfrågor och hon säger att regeringen vidtagit åtgärder. Ett exempel är ett system som gör det enklare att upptäcka produkterna och få bort dem.  

– Vi kommer att följa detta jättenoga. Den som är kriminell söker ständigt nya vägar för att kunna vara kriminell. Då måste vi från politikens sida och från myndigheternas sida se till att anpassa oss efter det och få bort det här, säger hon.   

Christine Helle anser att politikerna gör för lite och att regelverket borde skärpas.  

– Om människor hade vetat om vilken risk det finns med kosttillskott så hade de krävt mer av myndigheterna, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.