Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ekonomerna tror att den yngre generationen kommer drabbas hårdast av inflationen och räntehöjningarna. Hör varför i klippet.

Ekonomerna varnar för räntesmocka: ”Kan slå enormt hårt mot yngre människor”

Uppdaterad
Publicerad

Oväntat höga inflationssiffror kan få Riksbanken att höja räntan ytterligare. Det kan drabba Sveriges högt belånade hushåll hårt, befarar ekonomer.

– Antagligen måste det bli värre innan det blir bättre, säger ekonomen Klas Eklund.

Under januari steg inflationen, exklusive energipriser, oväntat till 8,7 procent. Riksbanken har tidigare varslat om en höjning av styrräntan på 0,5 procentenheter, men den siffran baserades på en mer optimistisk inflationsprognos.

– Jag är orolig att detta kan trigga Riksbanken att fortsätta med sina alltför kraftiga räntehöjningar som har väldigt negativa effekter för vanliga människors liv och ekonomi, säger Torbjörn Hållö, ekonom på LO.

Vill stärka kronan

En av anledningarna till att riksbankschef Erik Thedéen aviserat en räntehöjning är förhoppningen att det ska stärka den svenska kronans växelkurs. Annika Winsth, chefekonom på Nordea, tror att målet kan leda till ytterligare räntehöjningar och bekymrar sig för hur det kan påverka hushållen.

– Om man ska höja räntan så att ska stärka kronan, ja då kan man ta i så mycket att man knäcker både svensk ekonomi och bostadsmarknad. Hushållen bör ta höjd för att klara uppemot en procentenhet högre ränta än man betalar idag, säger hon.

Även Klas Eklund, som är ekonom på advokatbyrån Mannheimer Swartling, tror att fler räntehöjningar väntar och befarar att det kan få allvarliga konsekvenser.

– Antagligen måste det bli värre innan det blir bättre. Ekonomin måste svalkas av ännu mer, och det är det som nu håller på att ske. Bolåneräntan har inte toppat än, det kommer bita in i hushållens budget. Inflationen har inte toppat än och det kommer klämma hushållen ännu mer, säger han.

Drabbar yngre generation

En räntesmocka kan komma att påverka alla, men det finns en åldersgrupp som är särskilt sårbar för Riksbankens räntebesked.

– Jag tror att konsekvenserna kan bli mycket allvarliga eftersom vi är så högt belånade, och de som är högst belånade är yngre människor. Äldre människor kan komma att klara sig betydligt bättre medan det kan slå enormt hårt mot yngre människor, säger Torbjörn Hållö.

Hör varför yngre drabbas hårdast av en höjd ränta i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.