Foto: SVT

Experterna: De vann debatten

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expertpanel säger sitt om hur partiledarna skötte sig i Agendas partiledardebatt.

Jenny Madestam, statsvetare:

Vem vann?

Agenda

Fredrik Reinfeldt var mest taggad, men det låg hon honom i fatet att han nästan blev nästan blev lite för taggad. Han kan uppfattas som arrogant eller nonchalant. Stefan Löfven var god tvåa, det blev verkligen en kamp mellan dem.

Vad kommer du minnas mest?

När Fredrik Reinfeldt vägrade att ge sig när de pratade om skatter. Han avbröt och pratade i munnen på de andra. ”Han hade inte fått bete sig så här i mitt klassrum” skrev en lärare på Twitter.

Vem tog inte för sig?

Hägglund har alltid lite låg profil men när väl han tar ordet så är det välgrundad retorik. Det var ändå tydligt att han kom lite vid sidan av. Sjöstedt uppfattas inte heller prata lika mycket som alla andra.

Vem misslyckades?

Ingen. Alla var taggade och hade skärpt tills sig.

Niclas Lövkvist, medierådgivare:

Vem vann?

Den som gick tydligast segrande ur debatten var Reinfeldt. Han var väldigt pigg och tydlig och svarade med bra fakta på påståenden. Det efterlyses ofta att han ska vara mer aggressiv och det var han nu. Men att flina överlägset mot Löfven borde han undvika. Man ska inte hånle mot en motståndare, det sänder fel signal utan man ska låta motståndaren göra bort sig själv.

Vad kommer du minnas mest?

Löfvens uttalande: ”Jag hatar arbetslösheten”. Det var illa genomfört rent skådespelarmässigt eftersom det lät inövat och inte riktigt ärligt. Men det kommer fungera, för det som rapporteras kring debatten är viktigare än själva debatten och det kommer bli citerat på många ställen.

Vem tog inte för sig?

Hägglund var väldigt svag, han fick inte utrymme och lyckades inte få till det som han ibland kan göra med briljanta uttalanden på en humoristisk nivå som kan få sympati.

Vem misslyckades?

Löfven lyckades inte framstå som lagledare för oppositionen och misslyckades med att framstå som en valbar statsministerkandidat. Det blev tydlig kontrast när Reinfeldt var så energisk.

Barbro Fällman, retorikexpert:

Vem vann?

Det är inte alltid så lätt att säga men retoriskt sett vann Annie Lööf. Hon tog mer plats än hon brukar och var oerhört väl förberedd. Hon var tydlig i sitt sätt att uttrycka sig genom debatten. När det gällde miljön hade hon en rolig formulering; ”det räcker inte med plakat eller prat det måste till resultat”.

Vad kommer du att minnas mest?

Den var väldigt slät och grå, det hände ingenting och var ont om oneliners och retoriska metaforer. De är också ganska överens kring innehållet i sakfrågorna.

Vem har inte tagit för sig?

Jimmie Åkesson och Åsa Romson tog inte riktigt för sig i dag. Inte heller Sjöstedt tog för sig ordentligt.

Vem misslyckades?

Åsa Romson eftersom hon retoriskt sett har svårt att uttrycka sig och sväljer orden. Hon förlorar detta helt och hållet.

Henrik Fexeus, kroppsspråksexpert

Vem vann?

Jag tycker att flera personer väckte förtroende och sympatier. Reinfeldt står lite i en klass för sig när det gäller kroppsspråk. Han är bra på att framföra sitt budskap och sin person. Jan Björklund ger med sin blick ett sympatiskt intryck. Han har uppsynen av en kille man litar på.

Vad kommer du minnas mest?

Benpositionen. När man står vid podium glömmer man ofta bort att man har ben och fötter. Både Sjöstedt och Åkesson stod med benen i kors. de kanske bara är kissnödiga men oavsett anledning så ger det ett osäkert intryck.

Vem tog inte för sig?

Jonas Sjöstedt, han blev defensiv och hade i början svårt att veta var han skulle titta. När kameran gick på stod alla stilla och titta mot kameran. Hägglund tittade visserligen i anteckningarna men Sjöstedt visste inte vad han skulle titta på, är det kameran eller programledarna jag ska titta på? verkade han tänka.

Vem misslyckades?

Ingen. Jag önskar dock att man fick visa ett emotionellt engagemang i debatten. Det behöver vi för att vi ska lita på någon. Vi får se rationellt engagemang men inte känslor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet