Nordiska motståndsrörelsen i Visby tidigare i år. Foto: Foto: Tommy Söderlund / TT / Kod 11469

Expo-granskning: Nordiska motståndsrörelsen på rekryteringsoffensiv

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen består av nyrekryteringar. Det visar en granskning som tidskriften Expo har gjort.

I kartläggningen har Expo kommit fram till att drygt 30 procent av aktivisterna inom Nordiska motståndsrörelsen består av individer som tidigare inte varit kända inom den högerextrema rörelsen. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot, som pratat med tidskriften om granskningen.

Expo-researchern Jonathan Leman säger till Ekot att det man kommit fram till pekar på att denna nazistiska miljö fått tillskott i form av nya individer.

– En tredjedel som var aktiva under 2015 består av nyrekryteringar, säger Leman.

Nordiska motståndsrörelsen har i dag cirka 250 aktiva medlemmar. Över hälften av medlemmarna finns i Sverige, resterande i Norge och Finland. Av dessa har Expo i sin kartläggning identifierat 159 personer som bedöms ingå i aktivistdelen av organisationen.

Ändrad inriktning verksamheten

Exakt hur många medlemmar som finns i dag är dock svårt att bedöma, då Nordiska motståndsrörelsen är en sluten organisation och antalet aktiva medlemmar kan vara okända.

Organisationen har till viss del ändrat inriktning, bland annat genom att starta ett politiskt parti – något som Jonathan Leman på Expo tror kan hänga ihop med nyrekryteringarna.

– Jag tror att det delvis har att göra med att man sänkt trösklarna för att bli aktiv i den här organisationen. Nu vill man att attrahera människor på ett bredare sätt än tidigare, det har en betydelse, säger han till Ekot.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.