Expressen fälls för Persbrandt-förtal

Uppdaterad
Publicerad

Expressens chefredaktör Otto Sjöberg fälls i tingsrätten för förtal av Mikael Persbrandt. Tidigare har även en tryckfrihetsjury fällt Sjöberg.

Sjöberg döms till 80 dagsböter på 1.000 kronor. Persbrandt tilldöms också ett skadestånd på 75.000 kr. Han hade krävt en halv miljon kr.

Domen kom exakt ett år efter det att Expressen skrev att Persbrandt led av akut alkoholförgiftning och tagits in för behandling. Ingendera var sant.

Det är mycket ovanligt att JK åtalar en ansvarig utgivare för förtal.

Därför fällde också tryckfrihetsjuryn, som bestod av nio lekmän, den 24 nov Sjöberg för förtal.

Inte grovt

Åklagaren hade begärt att Sjöberg skulle fällas för ”grovt förtal”. Juryn valde dock att fälla chefredaktören på den mildare graden ”förtal”.

Att juryn valde den lägre graden av förtal innebar dock ingen besvikelse för advokat Per Liljekvist, som vid sidan av JK även driver Persbrandts skadeståndsfråga.

-Nej, jag är inte alls besviken för att det inte blev fällning för grovt förtal, sade han när fällingen meddelades.

-Framför allt var det positivt för Micke som kämpat så hårt.

Och Persbrandt själv var nöjd.

-Det är helt och håller en seger, att i ett klimat där det anses som en omöjlighet att vinna det här typen av mål, få ett fällande utslag mot en tidning, fortsätter Persbrandt.

Förtalsrättegångar inför jury

En rättegång om förtal enligt tryckfrihetsförordningen är unik inom svensk rättsskipning genom att det är en jury bestående av nio lekmän som avgör om ett brott begåtts.

Sex röster krävs för fällande dom. Frågor om ansvar, påföljd och skadestånd avgörs däremot av domstolen. Friar juryn är domstolen bunden till det beslutet. Fäller juryn kan domstolen ändå välja att fria den tilltalade.

Den som anser sig utsatt för ärekränkning i medierna kan väcka enskilt åtal, men måste då stå för all bevisning och riskerar också att få betala rättegångskostnaderna. Justitiekanslern (JK), som är ensam åklagare vid tryckfrihetsbrott, kan också väcka allmänt åtal.

Skadestånden som utdömts i svenska förtalsmål är låga jämfört med de flesta andra länder. Normalt ligger skadestånden under 100 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.