Expressens kampanj Nej til rasism har retat upp Sverigedemokraterna på valdagen. Foto: SVT

Expressen portas från SD:s valvaka

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Expressen under flera veckor tillsammans med Researchgruppen granskat Sverigedemokraterna har partiet reagerat starkt – och på kvällens valvaka portar man tidningens medarbetare från att komma in.

Linus Bylund, pressekreterare hos Jimmie Åkesson, skriver på Twitter: ”Hej @Expressen. Klart att vi alla ska rösta nej till rasism i dag. Men vad i hela friden har det med SD att göra. (Obs, ni bör svara.)

Detta som ett svar på Expressens Frida Boisen som i en krönika skrivit: Rösta mot rasism och brun egoism idag. Säg nej till SD och Jimmie Åkesson.

Val 2014

Linus Bylund skriver också på Twitter att tilltaget är: ”Smakfullt i nivå med en hink avföring.”

Sedan kommer partiets verkliga motdrag. Expressen portas från valvakan i kväll och deras pressackreditering ställs in.

”Aldrig hört om”

Redaktionschefen Magnus Alselind replikerade på Twitter vid 14-tiden att Expressen sänder utanför valvakan i stället.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson säger till Expressen.se att de kommer att granska SD även i fortsättningen:

– Jag har aldrig hört om ett stort, etablerat riksmedia som förhindras att bevaka en valvaka hos ett riksdagsparti.

Vid 15-tiden meddelade Mattsson, via sitt twitterkonto, att Expressen får lov att använda både Aftonbladets och DN:s bevakning.

Allvarligt för läsarna

Senare på dagen meddelade även SVT, TV4, Svenska Dagbladet och Sveriges Radio att tidningen får använda även deras material.

– Jag tycker det är allvarligt om Expressens läsare inte får en heltäckande bild av valnatten som är den viktigaste demokratiska händelsen vi har i Sverige, och därför erbjuder vi Expressen hjälp om de behöver det, säger Ulf Johansson, programchef för SVT:s riksnyheter.

Samarbete bakom schism

SD:s presschef Martin Kinnunen säger till Expressen att beslutet beror på att Expressen har samarbetat med Researchgruppen för att ta fram vilka politiker det är som stått bakom inlägg på hatsajter.

Till SVT uppger han att det har varit en medveten strategi att utetstänga tidningen efter att de använt sig av Researchgruppens källmaterial och kartläggningar, men att beslutet om portningen togs först i går kväll.

– Det var inte ett lätt beslut. De meddelades vid 13-tiden i dag om detta, säger han till SVT.se.

Att Expressen kommer att samarbeta med andra mediehus har SD:s presschef Martin Kinnunen inget problem med.

– De får samarbeta och byta bilder hur mycket de vill med varandra, säger han.

”Demokratiskt omoget”

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP)  är oerhört kritisk mot att ett etablerat parti idkar censur mot en stor tidning.

– Det är demokratiskt omoget, alla partier ska klara av en tuff granskning. Det här speglar partiet bruna rötter, att man försöker censurera oliktänkande och försöker tysta en stor etablerad tidning, säger Birgitta Ohlsson till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet