Extrasatsning på utbildning och praktik

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar två miljarder extra på utbildnings- och praktikplatser.

Regeringen vill i nästa veckas vårbudget prioritera korta yrkesutbildningar.

I satsningen finns 7.000 platser inom yrkesutbilsning för vuxna, 3.000 praktikplatser, 1.000 utbildningsplatser inom arbetsmarknadspolitiken och 1.400 högskoleplatser inom ingenjörs- och sjuksköterskeutbildningar.

Totalt innebär det 12.400 extra platser under 2013 och 2014 till en kostnad av två miljarder i år och en miljard nästa år.

Satsningen presenterades vid en pressträff på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium i Skärholmen i södra Stockholm där samtliga partiledare i regeringen var närvarande.

– Den mesta av den ekonomiska krisen har vi bakom oss. Vi är på väg mot bättre tider, sade utbildningsminister Jan Björklund, tillika ledare för Folkpartiet.

– Det tar dock lite längre tid än vi trodde för något år sedan. Det är därför vi gör den här förstärkningen i år och under nästa år, sade han.

Enligt regeringens egen webbplats sker också en omfördelning av medel inom infrastrukturområdet.  Det innebär enligt regeringen att 700 miljoner kronor mer går till drift och underhåll av järnväg under 2013.

S kritiserar minskat antal högskoleplatser

Socialdemokraterna lovordar satsningar på yrkesutbildningar, men kritiserar att antalet platser på högskolorna kommer att minska med omkring 18.000 platser fram till 2014.

– Det är konstigt att färre ungdomar ska få möjlighet att gå på högskolan samtidigt som ungdomsarbetslösheten är väldigt hög, säger Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårbudget 2013

Mer i ämnet