Experter tror att det finns ett stort mörkertal kring kränkningar av förskolebarn. (Genrebild.) Foto: TT

Ny granskning: Få anmäler kränkningar av förskolebarn

Publicerad

Trots krav i lagen är det ovanligt att förskolor anmäler när barn kränks av personalen. Enligt en ny granskning kan mörkertalet vara stort.

Tidningen Kommunarbetaren har gjort en enkät som visar att sex av tio kommuner under 2017 inte fått en enda anmälan om att personal kränkt barn.

Och enligt tidningens granskning finns det mycket som tyder på att det finns ett stort mörkertal – ärenden som aldrig når de högsta tjänstemännen och politikerna.

När Skolinspektionen 2016 granskade Skarpnäcks kommun visade det sig till exempel att personal inte kände till hur och vad som skulle anmälas.

Många anmäler i Malmö

I Malmö har man sedan många år aktivt uppmanat förskolarna att anmäla kränkningar. Det har också gett resultat: 2017 fick man in hela 137 anmälningar, enligt Kommunalarbetaren.

Genom åren har man bland annat hittat fall där personal tvångsmatat barn, skällt och skrikit på dem och dragit dem hårt i armen.

– Det är absolut allvarligt, säger Daniel Blennow, utredningssekreterare på Malmö stad till tidningen.

Skolinspektionen har fått fler anmälningar

En annan indikation på att det finns ett mörkertal är anmälningarna till Skolinspektionen. Dit anmäler ofta föräldrar, och de senaste sju åren har anmälningarna om personal som kränkt förskolebarn mer än fördubblats.

– Vi ser att anmälningar kommer in från alla möjliga kommuner, det händer kränkningar överallt, säger Skolinspektionens kanslichef Thomas Nyström till Kommunalarbetaren.

Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin reagerar starkt på granskningen.

– Finns det väldigt få anmälningar finns det verkligen anledning att gå vidare och titta på varför det ser ut så, säger hon till Kommunalarbetaren.

Tidningens lista över antalet anmälningar som gjorts i de svarande kommunerna hittar man här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.