Få brottsdömda domare mister jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1980 har 14 domare anmälts till Statens ansvarsnämnd för att de dömts eller misstänkts för brott som de inte begått i tjänsten. Bara tre av dem har sparkats medan fyra gått självmant.

Det visar en genomgång som DN gjort av samtliga fall i Arbetsdomstolen och Statens ansvarsnämnd där domare dömts eller misstänkts för brott.

Sexköp, ofredande och misshandel är några brott som Statens ansvarsnämnd låtit passera utan åtgärd. Dessutom underlåter vissa domstolschefer att anmäla sina domares brott vilket gör att det finns ett stort mörkertal.

Upprepade brott ger avsked

När det gäller upprepad brottslighet är praxis en annan. Två domare har sparkats för upprepade fall av rattfylleri respektive snatteri. En rådman dömd för stöld, urkundsförfalskning samt rattfylleri i två olika domar har också avskedats av Ansvarsnämnden, skriver DN

Dessutom finns det tre fall där domare sagt upp sig sedan Ansvarsnämnden meddelat att den övervägde avsked. Ett av fallen gällde en domare som hade barnpornografiska bilder i sin dator.

”Den som kränker bör lämna åren

Sveriges domarförbunds ordförande Ralf G Larsson säger till tidningen att domare som köper sex eller begår andra typer av brott som kränkt människor inte bör få finnas kvar i domarkåren.

-Det ska inte vara enkelt att avskeda domare, det ska inte ske för småaktigheter. Men när det gäller sexköp finns det någon som kränks, någon som lever i misär, och sådant får en domare inte utnyttja. Då har han eller hon definitivt hamnat i fel yrke. Detsamma gäller domare som klipper till folk i sitt eget hem, säger Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.