Via videosamtal kan patienter träffa läkare på distans. Foto: SVT

Få diagnos via videosamtal med läkaren

Uppdaterad
Publicerad

Om du har långt till vårdcentralen kan vårdcentralen komma till dig. I Norrland skall ett 20-tal virutuella vårdrum byggas där man själv kan ta prover och tala med doktorn på video.

– Jag brukar gå hit ofta för att själv kolla mitt blodtryck och ibland prata med doktorn. Då är doktorn i TV:n, det går jättebra, säger 84-åriga Ann-Lisa Lirell till SVT Nyheter.

I Slussfors, sju mil från vårdcentralen i Storuman finns det virituella vårdrummet med videokonferens, blodtrycksmätare och provtagningsutrustningen. De som inte kan ta proverna själv får hjälp av hemtjänstens personal.

– Nu ska ett 20-tal virituella vårdrum byggas upp i Norrland, men även på Gotland och i Stockholms skärgård finns intresse, säger läkaren Peter Berggren.

– Det virituella vårdrummet kan lösa mycket av vårdbehovet utan att patienterna behöver åka 10 mil till sin vårdcentral, säger Peter Berggren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer