Få kvinnor får nystartsjobb

Uppdaterad
Publicerad

Nystartjobben som regeringen lanserade vid årsskiftet går mestadels till män. Av de 1.470 arbetslösa som fått jobb är andelen kvinnor bara 30 procent, rapporterar SVT:s Aktuellt.

En anledning till att andelen kvinnor är liten är att den som varit föräld- raledig mer än 29 dagar under arbets- löshetsperioden inte är berättigad till nystartjobb.

Arbetsmarknadsdepartementet kommer därför troligen att ändra 29-dagars- regeln från den 15 mars så att föräld- raledigheten blir överhoppningsbar, enligt Aktuellt.

-Det måste vara fel. Man ska göra en genusanalys på alla beslut som tas. All lagstiftning som antas ska genomgå en analys på hur det slår för kvinnor och män. Jag kan inte tänka mig att man har gjort den här, säger Britt Schonbeck, arbetsförmedlare i Göteborg.

¨

Slipper arbetsgivaravgift

Nystartsjobben innebär att arbetsgivaren slipper betala arbetsgivaravgifter om någon anställs som varit arbetslös i mer än ett år. Stödet utgår lika länge som den anställde varit arbetslös.

Sedan nystart-stödet infördes 1 januari har 1.470 långtidsarbetslösa fått jobb tack vare stödet. Men de flesta är män. Bara 439 jobb, eller 30 procent, har gått till kvinnor.

Mer som utestänger

Men det finns ytterligare en regel som gör att många kvinnor utestängs från nystartsjobben. En av dem är Ivanka Grujo, som hade hoppats mycket på den nya regeringens arbetsmarknadspolitik.

Men Ivanka har gjort ett misstag. Hon har jobbat några timmar som tolk under sin arbetslöshet. Det skulle hon inte ha gjort eftersom nystarts-stödet inte gäller för dem som jobbat som timanställda under arbetslösheten.

-Jag borde ha suttit hemma och inte gjort någonting. Inte ens försökt att hitta timmar och vikariera, säger Ivanka Grujo.

Och Ivanka är inte ensam om att ta timjobb när det finns. Så gör de flesta kvinnor och därför får de inte heller något nystart-stöd.

Reglerna kan komma att ses över

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin säger till Aktuellt att det kanske är lite tidigt att utvärdera nystarts-jobben när bara en månad har gått. Men han är öppen för att reglerna för bidraget kan behöva ses över.

-Det finns naturligtvis alltid anledning att se över en del av regelverken runt omkring om det finns saker som står i vägen. Det är lite tidigt att utvärdera på 1.400 jobb. Men vi ser fram emot och hoppas på att det blir många, många fler och att det också blir många, många fler kvinnor. Är det några regler som står i vägen, då får vi försöka ändra dem, säger Sven Otto Littorin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.