Få med i riksdagens aktieregister

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än var femte riksdagsledamot har hittills redovisat sina aktieinnehav och andra ekonomiska intressen till riksdagens offentliga register.

Riksdagen ska nu skicka ut en påminnelse till dem som inte svarat. Omvalda ledamöter kan vara omedvetna om att de måste anmäla sig igen.

Under förra mandatperioden var mer än två tredjedelar av ledamöterna med i det frivilliga registret, som till- kommit för att öka väljarnas insyn.

En utredare föreslog i våras att registreringen ska bli obligatorisk.

60 av 349 anmälde sig

Samtliga ledamöter har efter valet fått information om att registret finns och att de, om de vill delta, ”bör” lämna in uppgifterna senast fyra veckor efter riksdagens öppnande.

När den tidsfristen gick ut på tisdagen hade bara 60 av 349 ledamöter anmält sig. Högst antal registrerade har socialdemokraterna, 37 av totalt 130 ledamöter.

Bland moderaterna har hittills sju av 97 registrerat sig. Bara en kristdemokrat finns med för närvarande.

Inga miljöpartister

Många ledamöter har troligen glömt att registrera sig. Ingen miljöpartist har exempelvis anmält sig, trots att partiet har föreslagit att registret ska vara obligatoriskt.

Gruppledaren Mikael Johansson säger till TT att han trodde att det räckte att registrera sig förra mandatperioden.

TT: Så det är ingen miljöpartistisk bojkott?

-Nej nej, för sjutton, säger Johansson.

Av de ledamöter som avstod under förra mandatperioden avstod många av principiella skäl, medan andra ansåg att systemet var för krångligt.

Fakta: Utredningens förslag

* Registret över ledamöternas ekonomiska intressen blir obligatoriskt.

* Uppgifter hämtas av riksdagen från Värdepapperscentralen, Skatteverket och Bolagsverket. Därutöver är det upp till ledamoten att registrera andra uppgifter av allmänt intresse.

* Omregistrering efter varje val ska inte behövas.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.