Foto: Scanpix

Få rätt jobb efter examen inte lätt

Uppdaterad
Publicerad

Två av fem nyutexaminerade från landets högskolor har inte fått ett kvalificerat jobb ett år efter sin examen, konstaterar Svenskt Näringsliv.

– Det finns brister i det svenska utbildningsväsendet som leder till matchningsproblem på arbetsmarknaden – att unga inte får jobb och att företag har svårt att rekrytera kompetenta medarbetare, säger Tobias Krantz, chef för utbildning vid Svenskt Näringsliv.

Ett år efter examen hade bara 63 procent av studenterna haft ett kvalificerat jobb, enligt Svenskt Näringsliv som under sex års tid har mätt jobbchanserna bland totalt cirka 30.000 studenter. Siffran tycks inte variera nämnvärt med konjunkturen.

Många överutbildade

Matchningen på den svenska arbetsmarknaden har försämrats under de senaste decennierna, och allt fler svenskar är överutbildade. Men svenska lärosäten skulle kunna göra mycket för att öka utbildningens relevans, enligt Tobias Krantz.

En viktig faktor för att studenterna ska få ett kvalificerat jobb tätt inpå sin examen är hur nära sammankopplad utbildningen är till möjliga framtida arbetsgivare, visar resultaten. Det kan exempelvis handla om praktik, eller att studenterna får jobba med case i samarbete med olika arbetsgivare.

– Samverkan med näringslivet ledde till att studenterna snabbare fick jobb, och att de fick mer kvalificerade jobb, säger Tobias Krantz.

Att många inte hittar relevanta jobb är problematiskt, bland annat eftersom arbetslöshet riskerar att ge avtryck på lönen under lång tid. Enligt en tidigare studie från IFAU hade studenter som var arbetslösa en tid efter sin examen 30 procent lägre inkomster än övriga fem år efter examen.

Skillnad mellan skolor

Andelen som får ett jobb som motsvarar deras utbildningsnivå varierar kraftigt beroende på högskola. Till exempel hade bara 30 procent av biologistudenterna vid Linköpings universitet fått ett kvalificerat jobb ett år efter examen, jämfört med 58 procent vid Lunds universitet.

Ingångslönen är också viktig för den framtida lönen, och lönerna skiljer sig kraftigt åt mellan olika universitet. Den som studerat företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm får en medianlön på 32.000 kronor, medan en nyutexaminerad företagsekonomistudent från Högskolan i Skövde bara får drygt 23.500 kronor, enligt rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.