Undantagen. Sara Heikkinen Breitholtz (S) och Axel Storckenfeldt (M) har båda klivit in i Kungsbackas lokalpolitik yngre än 30 år gamla. De tillhör undantagen. Foto: TT/PRIVAT

Få kandidater i valet är under 30

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en femtedel av väljarna är under 30 år i Halland. Men bland kandidaterna som ställer upp i de lokala valen i Halland är inte ens var tionde kandidat i den här åldern. Värst är det i Kungsbacka.

Axel Storckenfeldt (M), 25, från Kullavik kom in i lokalpolitiken 2011 och kandiderar nu till både kommunfullmäktige i Kungsbacka och regionfullmäktige i Halland.

Sara Heikkinen Breitholtz (S), 32, från Onsala, är en av de yngsta kandidaterna på Socialdemokraternas lista i Kungsbacka. Hon valdes som 28-åring till vice ordförande i byggnadsnämnden och kandiderar nu på nytt till kommunfullmäktige och till riksdagen.

Val 2018 – #dinröst

Varför är det just Kungsbacka som har den lägsta andelen kandidater under 30?

Axel Storckenfeldt: – Kungsbacka är en kommun där vi inte har några universitet och campus. Många växer upp, flyttar härifrån för att utbilda sig och flyttar kanske tillbaka senare i livet.

Sara Heikkinen Breitholtz: – Svaret är inte enkelt. Men vårt ungdomsförbund SSU är historiskt svaga här i Kungsbacka. Sedan är ju bostadsfrågan ett problem. Du måste bo här för kunna kandidera i kommunen. Men finns det inga lägenheter blir det ju svårt.

Är det ett problem att det är få unga i politiken?

Axel Storckenfeldt: – Det är alltid ett problem när en demokrati inte speglar folket. Vi hadesäkert haft ett bättre och roligare Kungsbacka med fler ungapolitiker. Men jag tycker ändå att det är ett bra klimat att komma in som ung i politiken i Kungsbacka jämfört med andra partier och kommuner jag har haft kontakt med.

Sara Heikkinen Breitholtz: – Det blir ett problem om man inte får folk att börja engagera sig någon gång i 25-30års åldern samtidigt som de äldre slutar. Alla måste vara representerade för vi kan vara experter på olika saker i olika åldrar.

Vad gör ditt parti för att få in fler unga i politiken?

Axel Storckenfeldt: – Vi är inte för kvotering. Men vi har ett väldigt starkt ungdomsförbund med flera hundra medlemmar här i Kungsbacka. Så arbetet görs framförallt där. Sedan kan steget vara långt till att bli förtroendevald.

Sara Heikkinen Breitholtz: – Traditionellt sett har man gått genom SSU i vårt parti. Men jag tror vi behöver bli bättre och ta nyagrepp. Själv försöker jag använda mer sociala medier för att nå ut tillväljare som är yngre.

Så många unga kandiderar i din kommun

Andelen kandidater i kommunvalet som är 18-29 år:

Kungsbacka: 5,7%

Varberg: 10,1%

Falkenberg: 7.9%

Halmstad: 10,4%

Hylte: 8,4%

Laholm: 5,7%

Hela Halland: 8,3%

Bland väljarna i Halland är 19 procent i motsvarande åldersgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet