Bättre regler krävs för att skydda medarbetare som är utsatta för hot, enligt fackförbundet Akavia. Bilden visar en person som skriver på datortangenter, samt en bild på Anna Nitzelius från fackförbundet Akavia. Foto: Naina Helén Jåma/TT/Olof Holdar

Facket larmar: Nya lagar krävs för att skydda hotade medarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs bättre regler för att skydda de många medarbetare på myndigheter som utsätts för hot. Det säger juristernas fackförbund Akavia, som också efterlyser strängare lagar mot människor som hotar.

– Det är helt oacceptabelt att så många drabbas. Frågan om hot måste prioriteras bättre hos arbetsgivare och vi behöver modernisera lagstiftningen, säger Anna Nitzelius, rättspolitisk expert på Akavia, fackförbund för jurister och ekonomer.

SVT har kartlagt undersökningar som visar hur vanligt hot och våld mot tjänstemän är. Bilden är tydlig: Hot är vanligt, och allra vanligast bland dem som fattar svåra beslut om barn och privatekonomi. En undersökning bland Akavias medlemmar visade att en av tre upplevt hot eller trakasserier, och att problemet inte minskar.

”Behövs nya regler”

Anna Nitzelius menar att det krävs nya sekretessbestämmelser så att myndighetspersoner lättare kan få skyddade uppgifter om adress och privata förhållanden, även för individer där det finns en mer abstrakt hotbild.

– I dag krävs väldigt mycket för att få till exempel skyddad adress. Det behövs nya regler så personer på myndigheter kan sköta sina jobb, utan att de själva och deras familj känner sig hotade, säger Anna Nitzelius.

Akavia vill också skärpa straffen för hot och våld mot tjänstemän, och utöka vilken typ av agerande som skall kriminaliseras för att anpassa lagen till dagens verklighet med internet och sociala medier.

Vill se bättre möjligheter att skydda medarbetare

Även förbundet Vision, som bland annat organiserar socialtjänstemän, efterlyser bättre möjligheter att skydda medarbetare:

– Det är en tråkig väg att gå. Men blir du utsatt i din yrkesutövning så måste du ha det skydd som behövs. Och behövs det i vissa tjänster eller tillfällen ett större skydd runt din person, så måste vi titta på det, säger förbundets politiska strateg Sara Gustavsson Roxell.

Båda förbunden menar dock att det är farligt att rucka på grundprinciper och grundlagens skrivelser om offentlighet. Beslut måste kunna följas och tjänstemannaansvar utkrävas, det är viktigt för demokratin. 

– Man måste röra sig försiktigt. Vi vill inte alls inskränka offentlighet som grund. Men dagens regelverk utgår från den verklighet som fanns för länge sedan, säger Anna Nitzelius.

Har du blivit utsatt för hot på jobbet ? Kontakta oss!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.