Facktoppar vill riva stugor för lågavlönade kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

En av de kvinnliga arbetarrörelsens frontfigurer donerade sommarstugorna till fattiga kvinnor. Nu hotas stugorna att rivas.

Styrelsen i stiftelsen Anna Johansson-Visborgs Minne består av representanter från LO och Livsmedelsarbetareförbundet.

Styrelsen har nu ansökt om att få riva en stor del av de små sommarstugor som en av den kvinnliga arbetarrörelsens frontfigurer, Anna Johansson-Visborg, donerat till fattiga kvinnor.

På en hög udde i Nacka, med utsikt över inloppet till Stockholms stad, ligger i dag ett 80-tal små stugor.

Det som gör det unikt är att enbart kvinnor med låg inkomst får hyra stugorna.

Nu är många av hyresgästerna rädda för att området ska försvinna.

Kämpade för kvinnorna

Den stridbara bryggeriarbeterskan Anna Johansson-Visborg var med och grundade en Sveriges första fackföreningar för kvinnor. Hon kämpade för kvinnors rösträtt och höjda löner.

Hon såg tidigt att många kvinnor trots semesterrätt inte hade råd till ledighet.

Redan på 20-talet började hon bygga upp området med stugor och semesterhem som hon senare donerade till en stiftelse.

Redan 2004 avslöjades att flera manliga facktoppar själva hyrt några av de mest attraktiva stugorna. Området och Stiftelsens ekonomi hade dessutom misskötts under många år.

Vill stycka av en del av marken

Nu har den nya styrelsen, som består av representanter för LO och Livsmedelsarbetareförbundet, ansökt hos Nacka kommun om att stycka av en del av marken och riva 26 stugor för att få in pengar till resten av fastigheterna. Kommunen har godkänt planerna och ritat in det nya området i en exploateringsplan.

Ytterligare en sak oroar kvinnorna. Stiftelsens ordförande, fackombudsmannen Nicklas Nilsson, har hos Kammarkollegiet ansökt om att få ändra stiftelsens stadgar, just för att kunna kommersialisera den del av stiftelsens mark där 26 stugor ligger.

Föddes 1885 i Beateberg vid Sjön Viken i Västergötland. Jobbade som sömmerska och servitris innan hon flyttade till Stockholm där hon arbetade som bryggeriarbeterska.

Anses tillsammans med Kata Dahlström vara de viktigaste kvinnorna i tidig svensk arbetarrörelse.

Hon var med när en av de tidigaste kvinnliga fackföreningarna, Fackföreningen för bryggeriarbeterskor, grundades 1901 och hon blev dess första ordförande.

Var en pionjär med att organisera lågavlönade kvinnor. Hon var också politiskt engagerad och hade en framträdande roll inom den socialdemokratiska arbetarrörelsen. Till exempel blev hon som första kvinna invald i motsvarande Stockholms kommunstyrelse.

Johansson-Visborg och hennes make drev även ett antal biografer i Stockholmsområdet. Hon donerade sedan sin förmögenhet till de två stiftelser som i dag bär hennes namn.

(SVT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

Mer i ämnet