Fakta: Livslångt sug efter heroin

Uppdaterad
Publicerad

Heroin är en av de mest beroendeframkallande droger som finns. Dödligheten bland missbrukarna är hög och ofta följer kriminalitet och prostitution i missbrukets fotspår. Men behandlingsprogram som kombinerar understödsmediciner med socialt stöd har varit framgångsrikt i flera Europeiska länder.

Heroin är en opiat och utvinns, precis som opium och morfin, ur opievallmon. Vitt heroin upphettas och injiceras, medan brunt heroin röks. Drogen marknadsfördes ursprungligen som ett icke beroendeframkallande alternativ till morfin. Varumärkesnamnet heroin valdes eftersom de som använde drogen ansågs få ett ”heroiskt” beteende.

Legal odling

Idag odlas opiumvallmo även legalt för framställning av läkemedlen morfin samt kodein som förskrivs mot värk och hosta. Den största lagliga opiumproduktionen finns i Indien, men ytterligare elva länder producerar opium på laglig väg. Läkarförskriven heroin som underhållsbehandling har ökat tillverkningen.

Ungefär hälften av alla opiatläkemedel på världsmarknaden är syntetiska , det vill säga rena laboratorieprodukter. Hit räknas metadon, dextropropoxifen, tramadol, buprenorfin, fentanyl med flera . Alla mycket effektiva som smärtlindring, men de är också beroendeskapande.

Tolerans kräver större dos

Heroin är en kraftigt beroendeframkallande drog och vid upprepad användning uppstår en tolerans vilket gör att användaren måste ta allt större doser för att uppnå samma rus. Under ruset infinner sig en känsla av välbehag där smärta, ångest och tristess försvinner.

När ruset sedan klingar av uppstår svåra abstinensbesvär i form av muskelvärk, ångest, diarréer, illamående och kallsvett. Symtomen avtar efter 3-5 dagar. En långvarig heroinanvändning ger psykiska effekter i form av depressioner och personlighetssplittring.

Hög dödlighet

Heroin är den drog som orsakar mest sjukdom och dödsfall i Europa och idag finns cirka 1,4 miljoner heroinmissbrukare I Europa. I Sverige uppgår antalet heroinmissbrukare till cirka 10.000 (2008).

Kombinationen av att heroin är en både relativt dyr och kraftigt beroendeframkallande drog gör att den blivit starkt förknippad med brott och prostitution. Dödligheten bland heroinmissbrukare i Sverige är 16 gånger högre än befolkningsgenomsnittet.

Blocker suget

För akut avgiftning används medel som dämpar abstinenssymptomen som klonidin och dextropropoxifen. Avvänjning från heroinmissbruk behandlas med metadon eller buprenorfin (under varunamnet Subutex). Både dessa är opioider besläktade med opium, men de blockerar suget efter heroin och minskar samtidigt effekten av en eventuell heroininjektion.

Metadon- och Subutexbehandling kombineras i behandlingsprogram med socialt och psykologiskt stöd. Behandlingen med metadon blir oftast livslång eftersom risken för återfall annars är stor.

Understödsbehandling med metadon och Subutex är den behandlingsmetod som har starkast vetenskapligt stöd. Studier har visat att dödlighet och kriminalitet hos de personer som genomgår avvänjningsprogram med understödsmediciner minskar drastiskt. Sverige var tidigt ett föregångsland när det gäller understödsbehandling mot opiatmissbruk och försök med behandling startade redan på 1970-talet i Uppsala.

Källor: NE,Wikipedia,CAN,EMCDDA

Olof af Wåhlberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.