En CH-47 Chinook, en Amerikansk transporthelikopter landar med soldater på en åker i Hangvar på norra Gotland under försvarsmaktsövningen Aurora 17 i september 2017. Foto: Karl Melander/TT

Falska officeren fick jobb på Natos högkvarter

Publicerad

Mannen gjorde karriär inom den militära underrättelsetjänsten trots att han inte ens hade tagit sin officersexamen. Nu avslöjar Dagens Nyheter att han till och med fick ett toppjobb på Natos militära högkvarter i Europa.

– Förtroendet för Sverige som en pålitlig partner lär få sig en rejäl knäck av detta, säger Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik, till tidningen.

I en serie avslöjanden har Dagens Nyheter visat hur mannen fick flera känsliga jobb inom svensk underrätelsetjänst. Det trots att han hade falska betyg och inte ens hade tagit sin officersexamen.

Toppjobb på Nato

Under tisdagen avslöjar tidningen att mannen till och med fick ett toppjobb på Natos högkvarter i Europa. För att få jobbet befordrades han tillfälligt till överstelöjtnant och arbetade tillsammans med utländska officerare. Mannen arbetade där bland annat med system som används för att dela hemliga uppgifter mellan Natoländer och partners i Afghanistan.

Mannen fick jobbet 2012 och arbetade där till våren 2013. Efteråt fick han medalj av Försvarsmakten.

Trots tidigare varningssignaler om mannen så larmade  Försvarsmakten inte Nato förrän i måndags då Dagens Nyheter hade publicerat sin granskning.

– Jag vet inte exakt hur jag ska beskriva deras reaktion. Men de tycker inte att det här är särskilt bra. Det handlar mer om svensk relation med andra organisationer och länder. Det är inget som vi egentligen vill diskutera i media, säger Carl-Axel Blomdahl, Försvarsmaktens utredare, till tidningen.

”Helt obegripligt”

Ann-Sofie Dahl, som är docent i internationell politik och beskrivs som en av Sveriges ledande experter på Nato, har svårt att förstå hur det här har kunnat gå till.

– Att han inte långt tidigare fångats av säkerhetskontrollerna utan kunna ta sig så långt i systemet på falska meriter. Helt obegripligt. Och mycket, mycket bekymmersamt för Sveriges samarbete med Nato, säger hon till Dagens Nyheter.

Hon fortsätter:

– Utan tvekan innebär det, och uppfattas som, en stor säkerhetsrisk. Förtroendet för Sverige som en pålitlig partner lär få sig en rejäl knäck av detta, och det lär kräva mycket lång tid och stora insatser att reparera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.