Familjer tar semester på barnens skoltid

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler föräldrar trotsar skolplikten och tar med barnen på semester på skoltid. Många rektorer vittnar om att det är vanligare att föräldrar ansöker om ledighet utanför loven. Skolinspektionen är oroad över utvecklingen.

I Sverige gäller skolplikten och den är absolut – alla elever i skolpliktig ålder ska gå i skolan. Men nu märker Skolinspektionen att fler och fler föräldrar tar lätt på den.

-Det verkar vara en oroande trend, man tar lätt på att detta faktum att skolplikt råder. Men barn ska vara i skolan. Semester och ledighet ska man ha på de tider som finns till förfogande för det, säger Marie-Hélène Ahnborg inspektionsdirektör på Skolinspektionen.

Ska ha starka skäl

I skollagen står det att en elev som vill vara ledig ska ha starka skäl och tillstånd från rektor. Även om lagskärpningen rent formellt ger rektorer större befogenhet menar Erik Byström, rektor på Duvboskola i Stockholm, att den inte gjort någon större skillnad i praktiken.

-Det handlar om att ha en bra kontakt med elever och vårdnadshavare. Då vill man kunna ta beslut om sådana här frågor i samförstånd, säger han.

Eftersom det är rektor som beslutar om ledighet så kan besluten skilja sig mellan olika barn och olika skolor. Svt har talat med några rektorer.(Se länk ovan).

Enligt Marie-Hélène Ahnborg kan elevers ledighet få konsekvenser för både lärare och elever.

-Det är naturligtvis svårt för lärare att hålla ihop undervisningen om elever kommer och går. För enskilda elever kan det få konsekvenser att man har svårt att tillgodogöra sig det som man förlorat under den tiden man varit borta.

11-åriga Adam Blomberg ska åka på två veckors semester till Thailand i samband med höstlovet. Han tror att den resan kan ge honom nya viktiga upplevelser och har lovat skolan att ta igen det han missar på egen hand.

-Jag ska arbeta väldigt mycket innan jag åker till Thailand – sista veckan ska jag verkligen köra på, säger han till SVT:s Lilla Aktuellt.

Madeleine Adaktusson

madeleine.adaktusson@svt.se

Skolplikten – Det här gäller

• Barn i grundskolan har skolplikt. Det betyder att barn alltså har både skyldighet – och rätt – att vara i skolan och utvecklas så långt det är möjligt. Men på senare år vittnar allt fler – både rektorer och Skolinspektionen – om att det blivit vanligare att föräldrar begär ledigt på skoltid.

• I den nya skollagen kan en elev normalt beviljas ledighet i höst tio skoldagar under ett läsår, och då krävs beslut av rektor. En semesterresa kan godkännas i vissa fall, men inte per automatik enligt Skolinspektionen. Rektor måste bedöma varje fall för sig. För längre frånvaro är kraven ännu högre och ska bara kunna ges i undantagsfall.

• Det är skolorna som har ansvar för att eleven, som varit borta under terminen, kan ta igen undervisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.